Technische Universiteit Eindhoven

Martijn Cox wint Simon Stevin Gezelprijs 2010

Geplaatst: 11 oktober, 2010

TU/e-onderzoeker Martijn Cox heeft afgelopen vrijdag de Simon Stevin Gezelprijs 2010 gewonnen met zijn onderzoek naar hartkleptissue-engineering. De prijs werd uitgereikt tijdens het congres van technologiestichting STW in Nieuwegein.

Foto: Bart van Overbeeke.

Het onderzoek van Cox richt zich op de productie van een levende hartklep, gemaakt met cellen van de patiënt. De klep is hierdoor in staat om te groeien, te herstellen en te remodelleren. Nu zijn er nog meerdere operaties nodig bij de patiënt, omdat de hartklep niet meegroeit.

Spin-off
Eén van de belangrijke uitdagingen bij tissue engineering van hartkleppen is om een klep te maken te maken die sterk genoeg is om de hoge drukken te weerstaan die in het menselijk lichaam optreden. Cox heeft hiervoor een nieuwe methode ontwikkeld en gevalideerd. Al aan het begin van zijn onderzoek zag Cox in dat het zinvol was om zijn werk te vermarkten. Zo richtte hij met zijn collega-onderzoekster Mirjam Rubbens het spin-off bedrijf QTIS/e op. Vanaf september 2007 timmeren zij aan de weg om hun werk in concrete klinische toepassingen om te zetten.

De Simon Stevin Gezelprijs wordt door STW jaarlijks uitgereikt aan de beste promovendus op STW-projecten van het voorgaande jaar. Het is een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro, te besteden aan een activiteit ter bevordering van de wetenschappelijke loopbaan van de onderzoeker.

Meester
Hoogleraar Philip de Goey, hoogleraar Verbrandingstechnologie aan de TU/e, werd eerder dit jaar benoemd tot Simon Stevin Meester 2010. Deze onderscheiding is de belangrijkste Nederlandse prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek en gaat vergezeld van een half miljoen euro.