Rechtbank Breda


Twee maanden voorwaardelijk voor ex-profvoetballers Abdellaoui en Prommayon

Breda, 11 oktober 2010 - De rechtbank Breda spreekt voormalig profvoetballer Yassine Abdellaoui vrij van betrokkenheid bij het witwassen van 2,3 miljoen euro aan drugsgelden in 2003. Wel worden Abdellaoui en medeverdachte Geoffrey Prommayon veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijke celstraf voor betrokkenheid bij heling van 30.000 dollar aan drugsgeld.

Abdel F., destijds filiaalhouder van een Bredaas postagentschap en voormalig vriend van Abdellaoui, wordt wel veroordeeld voor het witwassen van de 2,3 miljoen euro, en ook voor het witwassen van bijna 300.000 Britse ponden aan drugsgelden, het zetten van valse handtekeningen en heling van de 30.000 dollar aan drugsgeld. De rechtbank legt hem een celstraf op gelijk aan het voorarrest, een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden.
In de zaak tegen een vierde verdachte, Ramphis R., verklaart de rechtbank de officier van justitie niet-ontvankelijk in verband met onrechtmatige uitzetting en aanhouding in de Dominicaanse republiek.

Omdat deze zaak erg lang heeft geduurd, ruim 7 jaar is verstreken sinds de aanhouding van verdachten in 2003, komt de rechtbank tot lagere straffen dan gebruikelijk voor dit soort feiten. De lange duur is volgens de rechtbank deels te wijten aan het OM, die de zaak voor het eerst in 2008 op zitting bracht, en deels aan de verdediging in verband met verzoeken tot het horen van getuigen in het buitenland.

Abdel F. verrichte in zijn postagentschap in 2003 honderden money transfers naar Jamaica, Curaçao en de Dominicaanse republiek. Bij de meeste gebruikte hij de naam en het paspoort van Abdellaoui. De rechtbank vindt echter onvoldoende aanknopingspunten in het dossier voor betrokkenheid van Abdellaoui bij deze witwaspraktijken. Abdellaoui had F. weliswaar vier jaar eerder toestemming gegeven voor het wisselen van geld op zijn naam, waarbij hij wel het vermoeden had dat het om iets illegaals ging, maar volgens de rechtbank had hij er geen rekening mee hoeven te houden dat F. jaren later money transfers van die omvang op zijn naam zou verrichten.
De rechtbank acht wel bewezen dat Prommayon met tussenkomst van Abdellaoui 30.000 dollar bij het postkantoor van Abdel F. heeft gewisseld, waarbij beiden hadden moeten vermoeden dat het hier om drugsgeld ging.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 11 oktober 2010