Academisch ziekenhuis Maastricht

azM genomineerd voor Patiëntveiligheid Award Publicatiedatum: 11-10-2010 Bron: stafdienst Communicatie Auteur: stafdienst Communicatie Datum: 11-10-2010

Het azM behoort tot de drie genomineerden voor de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010. De winnaar van de Award wordt op 25 november bekendgemaakt.

De Nationale Patiëntveiligheid Award is ingesteld door VMS Veiligheidsprogramma, dat weer een initiatief is van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Orde van Medisch Specialisten, het Landelijke Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (VVN).

Doel van de award is om initiatieven op het gebied van patiëntveiligheid te stimuleren. Uit 37 inzendingen heeft de jury van de Award drie projecten geselecteerd: een project van het azM, een van de Isala Klinieken en een van NKI/AVL.

Het genomineerde project van het azM behelst een nieuwe methode voor het voor toediening gereedmaken van zogenoemde parenteralia (injectie- en infusievloeistoffen). Dit geschiedt op de afdeling door een apothekersassistent. Doel is risico's te ondervangen en mogelijke medicatiefouten te voorkomen. De jury roemt met name de goede cijfermatige onderbouwing van de resultaten van het project evenals de implementatie van een barcode voor patiënt en medicatie.

Bezoekers van de website www.expeditiepatientveiligheid.nl kunnen vanaf 11 oktober hun stem uitbrengen op de favoriete inzending. De winnaar van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010 wordt op 25 november in aanwezigheid van de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt tijdens het congres Expeditie Patiëntveiligheid in het World Forum in Den Haag. Naast de Award zelf is er voor de winnaar een werkbezoek aan een organisatie buiten de zorg, waar veiligheid topprioriteit heeft en parallellen te trekken zijn met de zorg.