Plan Nederland

Plan-gedragsrichtlijnen inzake misbruik leiden tot ontslag Keniaanse leerkrachten

11 oktober 2010

De Keniaanse regering maakte vandaag bekend dat er vorig jaar in Kenia meer dan 600 leraren zijn ontslagen vanwege het aanranden of verkrachten van hun leerlingen en dit jaar tot nu toe 550. Het merendeel van de misbruikte meisjes was tussen de 12 en 15 jaar. Plan Nederland is blij met deze maatregel.

De omvang van het probleem van seksueel misbruik door leraren kwam aan het licht via een meldlijn, die met hulp van Plan Nederland is opgezet. Meisjes namen massaal contact op via het gratis telefoonnummer, dat ook vanaf een mobiele telefoon kosteloos kan worden gebeld. Vooral vanaf het platteland kwam een stortvloed aan meldingen binnen.

Kindermisbruik is een groot probleem in Kenia. Leraren misbuiken hun machtspositie, bijvoorbeeld door seksuele diensten van leerlingen te vragen in ruil voor hogere cijfers. De schadelijke gevolgen reiken vaak verder dan het misbruik zelf. Zo lopen meisjes het risico op besmetting met HIV of op een onveilige abortus. Ook leidt het misbruik er toe dat veel meisjes vroegtijdig van school gaan en daardoor minder toekomstkansen hebben.

De meldlijn heeft voor een omslag in het denken gezorgd. Tot voor kort werd er weinig tegen kindermisbruik ondernomen, nu wordt het probleem serieus aangepakt. Plan ontwikkelde samen met de Keniaanse overheid gedragsrichtlijnen voor docenten. Het project in Kenia is onderdeel van de wereldwijde Plan-campagne 'Learn Without Fear' om seksueel misbruik en geweld tegen leerlingen tegen te gaan.
""