Nederlandse Vereniging van Journalisten

Velgaard neemt onrust niet weg

maandag 11 oktober 2010

De beoogde nieuwe topman van Wegener, Truls Velgaard, heeft maandag tijdens een overleg met de vakbonden de onrust bij Wegener niet kunnen wegnemen. Volgens Arthur Maandag van de NVJ bezweert Velgaard dat hij niets wil veranderen en met iedereen in overleg wil, maar kan hij niet duidelijk maken waarom zijn voorganger Joop Munsterman ineens het veld moest ruimen. De bonden hebben besloten het overleg over een nieuw sociaal plan voorlopig te staken en hebben Wegener gevraagd de werking van het oude plan te verlengen. Velgaard heeft toegezegd dat te bekijken.

Volgens Maandag was het een bijzonder overleg, omdat Velgaard formeel nog geen directeur is. `Ik heb aangegeven dat we mogelijk met een illegale bestuurder aan tafel zitten.' De Centrale Ondernemingsraad heeft zich namelijk nog niet uitgesproken over de (tijdelijke?) komst van Velgaard. De beoogde opvolger van Munsterman zei wel op de hoogte te zijn van de discussie over zijn komst.

Maandag: `Omdat Velgaard steeds zegt dat het goed gaat bij Wegener en dat hij geen drastische veranderingen wil en met iedereen wil overleggen, maar tegelijk geen verklaring geeft waarom hij er is, blijft de onrust. Wij blijven vrezen voor drastische ingrepen bij Wegener. Dat heeft Velgaard niet kunnen wegnemen.'

De bonden gaan in onderling overleg om te kijken hoe die duidelijkheid over de toekomst van Wegener wel verkregen kan worden.

Een reconstructie in het Financieele Dagblad van maandag bevestigt de lezing dat Munsterman weg moest na een strijd om de macht met eigenaar Mecom, die zich uiteindelijk toespitste op het uitbesteden van de ict.