Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraffen in hoger beroep woningoverval Gorinchem

11 oktober 2010 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist tegen drie mannen die ervan worden verdacht op 29 april 2008 in Gorinchem een gewelddadige woningoverval te hebben gepleegd waarbij zij zich voordeden als postbezorgers van TNT. De rechtbank te Dordrecht veroordeelde twee van de drie verdachten eerder tot 6 jaar gevangenisstraf. De andere verdachte werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Alle drie de verdachten stelden tegen de uitspraak hoger beroep in.

Twee van de drie verdachten belden op 29 april 2008 bij de woning van het slachtoffer in Dordrecht aan. Zij waren gekleed in jassen van TNT. De andere verdachte bleef in de buurt wachten en had telefonisch contact met zijn twee medeverdachten. Het slachtoffer zou vrijwel direct zijn geslagen door de verdachten, onder meer met een vuurwapen. Bovendien zou hij stroomstoten hebben gekregen met een stroomstootwapen. Het slachtoffer werd bedreigd, mishandeld, vastgebonden en in de doucheruimte achtergelaten. De verdachten gingen er onder meer met de kluis en behoorlijke geldbedragen vandoor.

Aanpak overvallen
Overvallen hebben een enorme impact op slachtoffers en hun omgeving en zorgen voor een ernstig gevoel van onveiligheid in de maatschappij. In het bijzonder wanneer de overval heeft plaatsgevonden in de woning van het slachtoffer, een plek waar iemand zich bij uitstek veilig moet voelen. Overvallers kunnen dan ook rekenen op zware straffen. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) en gevangenisstraf op en volgt doorgaans de forse eis van het OM.

Uitspraak naar verwachting op 25 oktober 2010.