VU medisch centrum

Opvallend: Neurologen ontvangen van KWF Kankerbestrijding subsidie

7 oktober 2010

Neuropsycholoog Martin Klein , neuroloog Jaap Reijneveld en klinisch psychologen Pim Cuijpers en Irma Verdonck hebben van KWF Kankerbestrijding Alpe d'HuZes 290.000 euro subsidie gekregen voor het ontwikkelen van een internet-gebaseerde interventie voor laaggradige glioompatiënten met een depressie of ernstige vermoeidheid. Bij deze vorm van hersentumoren is de levensverwachting onvoorspelbaar en patiënten kunnen soms nog vele jaren een vrijwel normaal leven leiden. Stemmingsstoornissen en vermoeidheid zijn dan echter een veel voorkomend probleem. De internet-interventie zal worden gebaseerd op 'Allesondercontrole', waarvan de effectiviteit al eerder is aangetoond.

Suresh Senan , hoogleraar klinisch experimentele radiotherapie, is op 25 september op grond van zijn buitengewone verdiensten voor het vakgebied radiotherapie benoemd tot erelid van de Belgische Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie, ABRO-BVRO.

Marian van Bokhorst , coördinator onderzoek bij de dienst diëtetiek en voedingswetenschappen, heeft namens de Nederlandse vereniging voor klinische voeding en metabolisme (NESPEN) de prijs voor de Best initiative to fight malnutrition in ontvangst genomen. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse Europese voedingscongres van ESPEN in Nice. De prijs, ter waarde van 30.000 euro, is een belangrijke erkenning van de activiteiten die in Nederland zijn ontwikkeld in de strijd tegen ondervoeding bij ziekten. Deze aanpak wordt uitgevoerd door de Stuurgroep Ondervoeding, waar Marian van Bokhorst lid van is. Ook Chris Mulder, hoogleraar maag-, lever- en darmziekten, Willy Arjaans, verpleegkundig specialist maag-, darm- en leverziekten, Paul van Leeuwen, hoogleraar experimentele chirurgie en Hinke Kruizenga, diëtist-onderzoeker, maken daar deel van uit.

Lynda Juffermans heeft de Prof.dr. A.A. Knoop prijs voor fysiologie ontvangen. Zij kreeg deze prijs voor haar proefschrift 'Ultrasound and microbubble-targeted delivery of drugs and genes; cellular bioeffects and mechanisms'. Professor Knoop overhandigde de prijs zelf, tijdens een reguliere ICaR-VU bijeenkomst. Hij was in 1962 de eerste promovendus van de afdeling fysiologie en student geneeskunde van de eerste lichting van de Vrije Universiteit. Het was de eerste keer dat de prijs, ingesteld omdat de afdeling fysiologie zestig jaar bestaat, werd uitgereikt. Juffermans zet momenteel haar onderzoek voort als postdoc met een subsidie van de Stichting Technische Wetenschappen van NWO.
bron: Tracer