Eerste Active House; energieleverende woning met goed binnenklimaat

11/10/2010 17:45

VELUX Nederland B.V.

House of Tomorrow Today eerste Active House in Nederland

Energieleverende woning met comfortabel en hoogwaardig binnenklimaat

De Meern, 11 oktober 2010. In Sterksel (gemeente Heeze-Leende), nabij Eindhoven, wordt de eerste energiezuinige woning in Nederland met een hoog leefbaarheidniveau gebouwd. Het experimentele huis draagt de naam House of Tomorrow Today (HoTT). De ambitie van HoTT is scherp: een energieleverende woning neerzetten zonder concessies aan wooncomfort. De flexibiliteit van het project biedt de mogelijkheid om in te spelen op verschillende omstandigheden van de omgeving, die de ervaringen van bewoners beïnvloeden. De woning zal voorjaar 2011 worden opgeleverd.

In energiezuinige woningconcepten bleek een grote energiebesparing soms ten koste te gaan van het binnenklimaat. Dergelijke woningen gebruiken weinig energie, maar er is ook gebrek aan daglicht en frisse lucht. Dit terwijl mensen tot wel 90 procent van hun leven binnen gebouwen door brengen, terwijl één op de drie gebouwen een slecht binnenklimaat heeft. Dit kan leiden tot allergieën, depressies en een verminderd vermogen om te leren. Daarom is het belangrijk dat de gebruikers al tijdens het ontwerp centraal staan.

Gebruiker centraal met Active House

Een dynamische schil van een gebouw kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Sensoren monitoren de binnen- en buitenkant van het HoTT. Als het nodig is openen ramen geleidelijk en traploos als de hoeveelheid CO2 in de kamer of de vochtigheidsgraad in de wasruimte te hoog oploopt. Of dakramen sluiten als het begint te regenen.

Hoge mate leefbaarheid

Dat het comfort van de gebruikers om meer dan het binnenklimaat draait, bleek onder andere tijdens het eerste Active House experiment uit het Model Home 2020 project van de VELUX Groep. Daarom zijn de belangrijkste uitkomsten uit Home for Life in Aarhus, Denemarken meegenomen in het ontwerp van het HoTT. Zo is daglichtopbrengst aan de voorkant van het pand regelbaar in verband met privacy. Het is immers niet prettig als voorbijgangers direct de keuken of de woonkamer inkijken. Op de bovenste verdieping van de woning is met dakramen gekozen voor maximale daglichttoetreding. Deze plekken zijn prima toegankelijk voor zonlicht, maar niet voor indringende blikken. De regelbaarheid van ramen en rolluiken is ook belangrijk. Zo dragen daglichtopeningen 's winters overdag bij aan energieopwekking, maar 's avonds juist niet. Alle door sensoren aangestuurde systemen zijn door de bewoners echter zelf te beheersen en handmatig bij te stellen.

HoTT is naast een woonhuis ook een Bed and Breakfast. Na de ingebruikname van de woning worden de energieprestaties en leefbaarheid van de woning in de praktijk onderzocht. Ook de gasten die een tijdje verblijven in het experimentele gebouw worden gevraagd mee te werken aan het onderzoek, zodat er snel inzicht is in de ervaringen van de bewoners en de gasten onder verschillende omstandigheden.

Flexibele inrichting met Slimbouwen

Slimbouwen richt zich vooral op de processen rond een woning. Denk hierbij aan de voorbereiding, de bouw en het gebruik van de woning. Flexibiliteit is hierbij een sleutelbegrip. Daarom worden de installaties losgekoppeld van bouwkundige delen. Hierdoor loopt het bouwproces gestroomlijnder en zijn waterleidingen, stopcontactpunten en ventilatieroosters achteraf eenvoudig te verleggen om aan veranderende wensen van bewoners te voldoen. Ook nieuwe bewoners hoeven niet te beginnen aan ingrijpende verbouwingen om het huis van hun wensen te krijgen. Dat maakt de woning ook waardevaster. Bovendien zorgt deze manier van bouwen door minder gebruik van steeds schaarser wordende bouwmaterialen.

Over HoTT

HoTT is een initiatief van Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling aan de TU Eindhoven, bedenker en voorzitter van de stichting Slimbouwen en mede-eigenaar van Inno-Experts dat innovatieve en duurzame ambities van klanten omzet in projecten. Hij werkt hierbij samen met verschillende partijen, waaronder WVTTK Architecten en VELUX Nederland, aan dit project. Het HoTT combineert de uitgangspunten van Active House en Slimbouwen. De bouw van de woning zal begin 2011 starten en ongeveer drie maanden in beslag nemen. Kijk voor meer informatie op: www.slimbouwen.nl, www.actiefbouwen.eu, www.wvttkarchitecten.nl.

Over de VELUX Groep

De VELUX Groep zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.

De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De opgebouwde kennis uit het project wordt vertaald naar visualisatietools. De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, onderdeel van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://www.velux.nl/hott