Ingezonden persbericht


Tijdplein Rotterdam

Reis door de stadsgeschiedenis!

Van 11 tot en met 24 oktober is het Schouwburgplein omgetoverd tot Tijdplein Rotterdam. Reis door de stadsgeschiedenis aan de hand van een tijdlijn, geluiden, en mooie verhalen over het Rotterdam van vroeger, nu en de toekomst! De buitenexpositie laat de ontwikkeling van de stad zien. In de kas op het Schouwburgplein heeft het publiek bij Aan tafel met... interessante lunchontmoetingen en zijn er verhalen te horen via koptelefoons.

Tijdlijn Rotterdam op Tijdplein Rotterdam

Loop in 250 meter langs 9 eeuwen Rotterdamse geschiedenis! De buitenexpositie, ontworpen door Traast + Gruson, laat de ontwikkeling van de stad zien. Vanaf het ontstaan van de dam waaraan Rotterdam zijn naam ontleent tot de futuristische architectuur die op dit moment in aanbouw is. In de enorme lichtgevende pionnen komt de bezoeker onder andere meer te weten over vertier, eten en de haven door de eeuwen heen. Archiguides vertellen van 14.00 tot 17.00 uur het publiek alles wat het nog niet wist over de geschiedenis van Rotterdam.

In de kas

Naast de tijdlijn staat een kas. In de kas zijn via koptelefoons Rotterdammers te horen, die het bombardement in 1940 hebben meegemaakt. Maar ook luisterportretten van Rotterdammers van nu, is onze stad af? Aan de buitenkant van de kas zijn als het donker is oude filmfragmenten te zien, samengesteld door het Gemeentearchief Rotterdam. De kas is van 16 tot en met 24 oktober geopend van 13.00 tot 17.00 uur, op woensdag 20 oktober, de Dag van de Rotterdamse geschiedenis, vanaf 10.00 uur..

Aan tafel met...

Op iedere zaterdag, zondag en woensdag kan het publiek tijdens lunchtijd terecht in de kas op Tijdplein Rotterdam. Met een eigen meegenomen lunch of snoepend van de lekkere Rotterdamse hapjes. Gratis! Er schuiven steeds bekende en minder bekende Rotterdammers aan tafel, met prachtige verhalen uit de verre en nabije stadsgeschiedenis. Er is plaats voor 50 deelnemers. Daarom is het aan te raden eerst te reserveren via www.tijdpleinrotterdam.nl. Met:

Zaterdag 16 oktober 13.00 ­ 14.00 uur: Van Uierboord tot Kapsalon.

Een verhaal met lichtbeelden over Rotterdams eten in heden en verleden door Linda Roodenburg (Rotterdams kookboek).

Zondag 17 oktober 13.00 ­ 14.00 uur: Lunchuurtje met Rotterdams accent

Twee ras Rotterdammers, Jan Oudenaarden en Pierre van Duijl maken er met anekdotes, verhalen en Rotterdamse meezingers een Rotterdams uurtje van.

Woensdag 20 oktober (Dag van de Rotterdamse Geschiedenis!) 13.00 ­ 14.00 uur: Brandgrens 1930 - 2010

Een virtuele beeldwandeling met Youri Zomerdijk (Bureau Monumenten) langs de brandgrens van de jaren dertig, in de tijd van jazz jazz jazz...

Zaterdag 23 oktober 13.00 ­ 14.00 uur 13.00 ­ 14.00 uur Stad aan 't water, water in de stad.

Architect Robert Winkel over Rotterdam als waterstad door de tijd heen, van rondje Noordereiland tot wereldhaven ­ wat betekent al dat Maaswater voor Rotterdammers zelf?

Zondag 24 oktober 13.00 ­ 14.00 uur Van Groote naar Rotterdamse Schouwburg

Wilma van Giersbergen (Gemeentearchief Rotterdam) laat zien hoe het Schouwburgplein er vroeger bij lag, Jan Zoet (Rotterdamse Schouwburg) praat ons bij over de ontwikkelingen in het Rotterdamse theaterleven.

TIJDPLEIN ROTTERDAM

11 ­ 24 oktober, Schouwburgplein, Rotterdam.

www.tijdpleinrotterdam.nl

HOOR, HIER BONKT...

Rotterdam werkt aan een aantrekkelijke binnenstad, met uitstraling en sfeer. Het hart van de stad maakt een complete verandering door, naar een plek waar wonen, werken en vrije tijd samenkomen. De stad zet in op kwaliteit van de openbare ruimte, een aantrekkelijk woonaanbod, het stimuleren van ondernemerschap, goede bereikbaarheid en een compleet aanbod van winkels, horeca en culturele voorzieningen.

Tijdplein Rotterdam vertelt het verhaal van de ontwikkeling van Rotterdam en wordt u aangeboden door de gemeente Rotterdam in samenwerking met het Gemeentearchief Rotterdam, BOOR, Historisch Museum Rotterdam, dS+V/Monumenten, het Erasmushuis en Rotterdam Festivals.

Tijdplein Rotterdam is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl
Ingezonden persbericht