Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, maandag 4 oktober 2010


- Persbericht-

De vrije wil bestaat niet

Hoogleraar Victor Lamme te gast in het Rode Hoed Wetenschapscafé

Met een bizarre tocht langs slaapwandelende moordenaars, krekels vretende kikkers, neurologische patiënten met out-of-body-ervaringen en in de MRI scanner liggende politici en beurshandelaren voert hoogleraar cognitieve neurowetenschap Victor Lamme u mee op zoek naar wie er daadwerkelijk achter het stuur zit in ons brein. Welke stukken brein geven de doorslag in het maken van keuzes van alledag? Wat bepaalt wat we doen? En welke rol spelen onze gedachten en ons bewustzijn bij dit alles? Maandag 11 oktober spreekt Lamme in de Rode Hoed over wie er écht de baas is in ons brein.

Victor Lamme (1959) is hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde circa negentig internationale artikelen en hoofdstukken over de werking van het brein, visuele waarneming en vooral het bewustzijn. Hij publiceerde onder meer in gezaghebbende tijdschriften als Nature en Science. Zijn ideeën over bewustzijn worden als baanbrekend gezien, hij ontving voor zijn werk de meest prestigieuze subsidie van de Europese Unie.

Moderator: Simon Rozendaal (wetenschapsjournalist Elsevier).

Het Wetenschapscafé is een initiatief van de Rode Hoed, i.s.m. prof.dr. G.J.B. van Ommen (CMSB), artsenwebsite Care4Cure, VU medisch centrum-VUconnected, en wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor MSD, AMC-UvA, Leids Universitair Medisch Centrum, Centre for Society and Genomics, Netherlands Genomics Initiative, BIOKÉ, Novartis. Aanvang: 20.00 uur, café open 19.00 uur. Kaarten ¤ 5,- en ¤ 4,- (CJP/studenten/Stadspas/65+) online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Incl. kopje thee/koffie alleen vóór aanvang. Informatie: www.rodehoed.nl en (020) 638 56 06.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- Einde persbericht-