Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 08-10-2010

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 11 oktober
Nederland 1 - 20.30 uur

RADAR ONTMASKERT 'WONDERMIDDEL' MIRACLE MINERAL SUPPLEMENT

Vandaag, vrijdag 8 oktober, komt de Voedsel en Warenautoriteit met een waarschuwing tegen het middel Miracle Mineral Supplement (MMS). Een middel dat onder andere claimt kanker, HIV, malaria en tal van andere ziekten te genezen. Enkele druppels per dag en de ziektes vliegen je lichaam uit. Maar wat slikken mensen nu eigenlijk?

RADAR is de afgelopen weken bezig geweest de waarheid over dit middel bloot te leggen en constateert dat het eigenlijk niets anders is dan een schoonmaakmiddel, met alle gezondheidsrisico's van dien. Desondanks worden er per jaar, alleen in Nederland, al vele tienduizenden flesjes verkocht. Dit tot grote bezorgdheid van diverse vooraanstaande deskundigen: 'Absolute kwakzalverij!' aldus een van hen.

Miracle Mineral Supplement bestaat uit een flesje natriumchloriet en een flesje citroenzuur. Gebruikers moeten enkele druppels van beide flesjes met elkaar mengen waardoor chloordioxide onstaat. Chloordioxide is volgens de ontdekker van het middel, goudzoeker Jim Humble, een krachtige en snelwerkende 'killer' van verschillende ziekten en infecties. Al in respectievelijk mei en juli waarschuwde de Canadese en Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteiten voor dit middel. 'Gebruikers zouden 'ernstige misselijkheid, diarree en levensbedreigende lage bloeddruk ervaren,' aldus het Amerikaanse FDA. Ook de Engelse Voedsel en Warenautoriteit, de FSA, deed onlangs een offic iële waarschuwing uit tegen het middel.

In Nederland is het middel echter nog steeds via verschillende kanalen te verkrijgen. VWA roept winkels nu op om claims over de werking van het middel nu van de website te halen. RADAR legde vast onder welke voorwendselen het middel wordt verkocht en confronteert een van de grootste Nederlandse producenten.

Actuele informatie over uitzendingen is te vinden op www.trosradar.nl.


1) www.hc-sc.gc.ca/ahc-asc/media/advisories-avis/_2010/2010_74-eng.php
2) www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm220747.htm
3) www.food.gov.uk/news/newsarchive/2010/sep/mms

Ingezonden persbericht