Ingezonden persbericht


Onderzoek SPAMfighter: veertig procent Nederlanders zet ongebruikte computer niet uit

Ongebruikte computers verbruiken massaal onnodig stroom

Amsterdam, 11 oktober 2010 - In Nederland gaat veel energie verloren door computers aan te laten staan, die tijdelijk niet worden gebruikt. De belangrijkste reden hiervoor is, dat het vaak erg lang duurt om een computer af te sluiten of weer opnieuw op te starten. Dit blijkt uit onderzoek van SPAMfighter naar trage computers. Aan het onderzoek deden twaalfduizend Nederlandse SPAMfighter-gebruikers mee. Het onderzoek wijst uit dat bijna veertig procent van de respondenten de pc niet afsluit na gebruik. Veertig procent van deze groep respondenten geeft als reden dat het te lang duurt om de computer weer op te starten. 32 procent geeft als reden dat de monitor na verloop van tijd toch automatisch uitschakelt. De monitor schakelt in dat geval weliswaar uit, maar de computer draait gewoon door en blijft dus energie verbruiken. Hoewel we ons steeds meer bewust zijn van ons energieverbruik (tv niet op stand-by, lampen uit in ruimten waar je niet bent), blijkt er voor de computergebruiker nog veel besparing mogelijk te zijn.

Het onderzoek splitste zich op in computergebruik thuis en op de werkvloer. Op het werk zet een derde van de ondervraagden altijd de pc uit als men naar huis gaat. Drie procent zet de pc nooit uit en één procent zet de pc alleen op vrijdag uit, voordat men voor het weekend naar huis gaat. Voor de overige ondervraagden geldt naar alle waarschijnlijkheid een combinatie van deze antwoorden.

Vastlopen, traag opstarten en afsluiten, en traagheid in het algemeen kunnen bijvoorbeeld komen door ongebruikte data op een computer. Martin Thorborg, medeontwikkelaar van SPAMfighter en SLOW-PCfighter: "Het is zonde van de energie dat zoveel ongebruikte computers toch aan blijven staan. Zeker doordat traag opstarten en afsluiten de belangrijkste reden hiervoor blijkt. Er zijn tegenwoordig voldoende producten verkrijgbaar, die een computer eenvoudig sneller maken."

Over SPAMfighter
SPAMfighter ontleent zijn kracht aan ruim zeven miljoen actieve gebruikers over de gehele wereld, die met één druk op de knop melding maken van spammails. Als verschillende gebruikers dezelfde spamkenmerken rapporteren, filtert SPAMfighter de betreffende mail automatisch uit de berichtenstroom. Zo blokkeert de oplossing negentig procent van de spam vóór deze de inbox van gebruikers bereikt. SPAMfighter is de Europese marktleider in antispamoplossingen en heeft 35 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in Kopenhagen (Denemarken).