Ingezonden persbericht


Cognex introduceert ergonomische ID-scanner met snelle Ethernetaansluiting en autofocus lens

DataMan 8000, de nieuwe generatie handheld scanners van Cognex Eindhoven, 11 oktober 2010 - Cognex introduceert de DataMan 8000 Series: nieuwe handheld scanners die specifiek zijn ontwikkeld voor intensieve industriële toepassingen. De ergonomisch in de hand liggende scanners maken gebruik van de gepatenteerde IDMax-technologie, waardoor 1D- en 2D-coderingen snel en betrouwbaar af te lezen zijn. Dit ongeacht codeafmetingen, printkwaliteit, printmethode en het soort oppervlak waarop de codering is aangebracht. Opmerkelijke noviteit is de toepassing van een gevoelige vloeistoflens met autofocustechnologie. Daarnaast staan verschillende dataprotocollen ter beschikking voor een snelle communicatie met IT-systemen, waaronder naast RS-232 en USB nu ook Industrieel Ethernet.

De DataMan 8000 Series is een goed voorbeeld van de nieuwste generatie handheld scanners voor de industrie. De nieuwe handheld scanners bevatten een krachtige leesfunctionaliteit en robuuste vormgeving. Daarnaast beschikken ze over snelle en bedrijfszekere communicatiemogelijkheden met fabrieksnetwerken en ERP-systemen. Hierdoor zijn de handheld scanners ideaal voor realtime (online) productidentificatie en tracking & tracing. De DataMan 8000 Series is ontworpen voor gebruik op de werkvloer en combineert een robuuste vormgeving met snelle en betrouwbare afleesmogelijkheden van 1D- en 2D-codes, ongeacht vorm, afmeting en ondergrond

Autofocus lenstechnologie
Dankzij de autofocus lenstechnologie is de operator in staat zowel kleine 2D-matrix codes van dichtbij, als langere 1D-barcodes van grotere afstand in één beweging te scannen - zonder iets te hoeven bedienen. Deze autofocuslens wordt al langer toegepast in de vast opgestelde Cognex-lezers. Voor het eerst is een speciaal op mobiele toepassingen afgestemde variant nu ook in de nieuwe handheld scanners te vinden. Aan de basis van de betrouwbare code identificatie van de DataMan 8000 Series liggen twee krachtige algoritmen, te weten 1DMax and 2DMax. Hiermee kunnen vrijwel alle codetypen snel en trefzeker worden geregistreerd met een ongekend hoge leesnauwkeurigheid en -betrouwbaarheid.

Industrial Ethernet
Qua communicatiemogelijkheden zijn de nieuwe scanners voorzien van de nog steeds veelgebruikte RS-232- en USB-aansluiting. Nieuw is de aansluiting voor Industrial Ethernet. Voor de verschillende netwerktypen zijn eenvoudig 'in het veld' uitwisselbare modules ontwikkeld, waarmee de nieuwe scanners ook zijn voorbereid op toekomstige datacommunicatieprotocollen.

Twee uitvoeringen
De nieuwe handheld DataMan 8000 Series omvat op dit moment twee verschillende uitvoeringen: de 8500 en 8100. De DataMan 8500 maakt gebruik van de door Cognex gepatenteerde UltraLight-lichttechnologie voor superieure beelddetectie van alle mogelijke codetypen op een breed scala aan ondergrondmaterialen. Het belichtingsysteem heeft verschillende mogelijkheden voor respectievelijk 'dark-field', 'bright-field' en diffuus licht, waarvoor één elektronisch gestuurde lichtbron wordt toegepast.

De DataMan 8100 verschilt van de 8500 door de eenvoudiger lichtbron. Deze is alleen geschikt voor 'bright-field' verlichting. Deze uitvoering is dan ook geschikt voor toepassingen waarbij een betrouwbare scanner is vereist en geen speciale lichtfuncties noodzakelijk zijn.

Kijk voor meer informatie op www.cognex.com/8000. Cognex Corporation
Cognex Corporation ontwikkelt, produceert en verkoopt visionsensoren en -systemen voor toepassingen in machines, productie-installaties en zowel vast opgestelde als handbediende scannersystemen. De visionsensoren en -systemen van Cognex worden wereldwijd in vrijwel alle industriële sectoren toegepast voor het geautomatiseerd inspecteren, identificeren en logistiek afhandelen van producten. Ze leggen daarmee de basis voor een kwalitatief hoogwaardige, optimaal geautomatiseerde, efficiënte productie. Binnen de mondiale visionsector is Cognex uitgegroeid tot marktleider en heeft inmiddels meer dan 500.000 machine-visionsystemen verkocht. Hiermee is sinds de oprichting in 1981 een cumulatieve omzet gerealiseerd van meer dan 2,5 miljard US dollar. De hoofdvestiging van Cognex staat in Natick, Massachusetts (USA). Daarnaast heeft Cognex verschillende regionale vestigingen en distributiekantoren in andere delen van de Verenigde Staten, alsmede buitenlandse vestigingen in Japan, Europa, Azië en Latijns Amerika. Meer informatie over Cognex is te vinden op: www.cognex.com