22ste Proefschrift Wijnconcours - Wijnen van het Jaar


Veelzijdigheid troef op hét wijnconcours van de Benelux

AMSTERDAM, 20101011 -- Met categoriewinnaars uit o.a. Californië, Nieuw-Zeeland, Hongarije, Libanon, Duitsland en Portugal bewees het Proefschrift Wijnconcours zich weer als dé graadmeter van het actuele, betaalbare wijnaanbod.

Al meer dan 20 jaar is het Proefschrift Wijnconcours de de meest invloedrijke competitie voor betaalbare kwaliteitswijnen van de Benelux. De feestelijke finaleproeverij waarmee het jaarlijkse concours wordt afgesloten is een populair meeting point voor wijnprofessionals, liefhebbers en connaisseurs. Samen geven de finalewijnen - het zijn er meestal zo'n 200 - een goed beeld van waar de wijnhandel in België en Nederland op dat moment op gefocust is. Ze geven je een indruk van de laatste ontwikkelingen, je proeft de laatste trends en je ziet welke wijnstreken en -landen in opkomst zijn.

Het belang van het concours voor de betere horeca wordt onderstreept door de ondersteuning van de belangrijkste restaurantassociaties (Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers, Jeunes Restaurateurs, Relais Restaurants) en Koninklijke Horeca Nederland.

Trends toen en nu

Wie het Proefschrift Wijnconcours de afgelopen 20 jaar regelmatig bezocht, heeft diverse ontwikkelingen in de wijnwereld kunnen volgen: veranderende houtinvloed - van overdosis tot verfijnd gedoseerde toevoeging, de opkomst van de `Nieuwe Wereld', de opkomst en afname van universele standaardsmaken (vooral van Chardonnays en Cabernets), toegenomen diversiteit aan druivensoorten, de groeiende rol van landen als Portugal, Duitsland en Oostenrijk, enz.
Het huidige aanbod kenmerkt zich vooral door evenwichtige, elegante wijnen met een prima zoet-zuurbalans, veel fraîcheur en een herkenbaar karakter van regio en druivensoort. Biologische en biodynamische teelt wint sterk aan invloed.

Jurering

De wijnen die worden ingezonden voor het concours worden jaarlijks beoordeeld door een professionele jury, bestaande uit pers, wijndocenten, sommeliers, chefs en proevers met vele jaren ervaring uit België en Nederland. Naast de officiële concoursprijzen (Overall Wijn van het Jaar wit en rood in de verschillende marktsegmenten, Wijnen van het Jaar in de verschillende prijscategorieën) reikt een delegatie van professionele Nederlandse sommeliers jaarlijks de Prix du Sommelier uit voor de beste gastronomisch inzetbare wijnen (wit en rood).

Oeuvreprijs
Van geheel andere orde was de speciale Oeuvreprijs die John Bindels kreeg uitgereikt voor de eigenzinnige wijncolumns die hij de afgelopen jaren via diverse media heeft gepubliceerd. Het is een `estafetteprijs': de bedoeling is dat de heer Bindels deze prijs volgend jaar uitreikt aan een even eigenzinnige wijncolumnist.

Overall winnaars 2010 ~ Platina medailles

Categorie Supermarkt | Slijterijketen ~ witte wijn
(en Gouden medaille prijscategorie ¤ 7,51 t/m ¤ 10,00)
La Battistina, Gavi di Gavi, Italië 2009
Winkelprijs per fles ¤ 7,99 Landelijk verkrijgbaar bij Gall & Gall

Categorie Supermarkt | Slijterijketen ~ rode wijn
(en Gouden medaille prijscategorie ¤ 5,01 t/m ¤ 7,50)
Pinot Noir Flaxbourne, Yealands Estate Wines, Marlborough, Nieuw-Zeeland 2009
Winkelprijs per fles ¤ 6,99 Landelijk verkrijgbaar bij Albert Heijn

Categorie Wijnspeciaalzaak | Slijterij ~ witte wijn
(en Gouden medaille prijscategorie ¤ 5,01 t/m ¤ 7,50)
Cépage Viognier, Gayda, IGP Pays d'Oc, Frankrijk 2009
Winkelprijs per fles ¤ 6,95 Verkoopinformatie via Pasteuning, Amsterdam

Categorie Wijnspeciaalzaak | Slijterij ~ rode wijn
(en Gouden medaille prijscategorie ¤ 5,01 t/m ¤ 7,50)
Domaine du Pesquier, IGP de Vaucluse, Frankrijk 2009
Winkelprijs per fles ¤ 6,50 Verkoopinformatie via Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem

Categorie Wijnspeciaalzaak | Slijterij (beperkt verkrijgbaar) ~ witte wijn
(en Gouden medaille prijscategorie ¤ 10,01 t/m ¤ 15,00)
Pinot Blanc Kritt, Domaine Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2008 (bio)
Winkelprijs per fles ¤ 14,46 Verkoopinformatie via Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum

Categorie Wijnspeciaalzaak | Slijterij (beperkt verkrijgbaar) ~ rode wijn
(en Gouden medaille prijscategorie ¤ 20,01 t/m ¤ 30,00)
Mereng* Egri Bikavér, St. Andrea, Eger, Hongarije 2008
Winkelprijs per fles ¤ 28,99 Verkoopinformatie via Miranda Beems Wine Import, Amsterdam

Winnaars per prijscategorie
Een compleet overzicht van alle Wijnen van het Jaar per prijscategorie is te vinden op www.thewinesite.nl
Traditiegetrouw staan alle finalewijnen en winnende wijnen omschreven in JAARGIDS WIJN 2011 (verschijning eind november 2010) met uitgebreide proefnotities, verkoopinformatie en diverse artikelen gerelateerd aan kwaliteitswijn. Zie ook www.jaargidswijn.nl