Wethouder krijgt bijles op mavo Delfshaven-Rotterdam


Nieuw havenlesprogramma van start

1 OKTOBER 2010, 20101001 -- Maandag 11 oktober van 9 tot 10 uur krijgt wethouder Hugo de Jonge bijles op de Mavo Delfshaven. Daarmee neemt hij officieel het eerste havenlesprogramma voor voortgezet onderwijsscholieren in gebruik. Aan de hand van een digitaal lespakket over eigentijdse producten en dynamische havenbanen, excursies én gastlessen, komen in totaal 8.000 jongeren van 12 to14 jaar meer te weten over een baan in de haven. Dat is nodig omdat daar jaarlijks 2.000 havenvacatures vrijkomen en uit onderzoek is gebleken dat deze groep jongeren geen enkel beeld hebben van deze carrièrekansen.

Mavo Delfshaven is een kleine overzichtelijke school voor Internationalisering en Economie. De opleiding is bedoeld voor ondernemende leerlingen die de mavo willen combineren met extra aandacht voor de Mainport van Europa en ondernemerschap.

Het havenlesprogramma is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, LMC voortgezet onderwijs, SoZaWe, NML en het EIC Mainport Rotterdam.

8.000 jongeren
Op acht vestigingen van LMC Voortgezet Onderwijs - namelijk de vmbo's Gijsbert Karel van Hogendorp (GKH), De Waal, Veenoord, Zuiderpark, Slinge en Palmentuin en de mavo's Mavo Delfshaven (MDH), Charles de Foucauld - wordt vanaf 16 september gewerkt met het havenlesprogramma. Het is de bedoeling dat gedurende het schooljaar 2010-2011 alle brugklassers van de 28 vestigingen van LMC de lessen hebben gevolgd en aan de excursies hebben deelgenomen. De ambitie is het pakket volgend schooljaar uit te rollen over alle vo-scholen in Rotterdam en omstreken. Uiteindelijk kan heel vo-Nederland het havenlesprogramma toe gaan passen. Om die reden is ook Nederland Maritiem Land bij het initiatief betrokken.

Carrièrekansen in de haven
De initiatiefnemers sloegen de handen vorig jaar ineen toen Rotterdam de Europese Jongerenhoofdstad was. De groei van de Rotterdamse haven, de beperkte kennis van jongeren over (aansprekende!) banen in haven en industrie én de haperende aansluiting van opleidingen op de praktijk. Stuk voor stuk aanleidingen om de Rotterdamse haven ín de klas te brengen. Uit onderzoek blijken jongeren vooral in hun leeromgeving ontvankelijk te zijn voor haveninformatie. Met een digitaal lespakket, een serie gastlessen en een uitgebreid excursieprogramma krijgen de brugklassen in het voortgezet onderwijs havenles.


Fotomomenten:
Hans Smits, directeur Havenbedrijf, leidt het lespakket bij de leerlingen in met de vraag wat een spelcomputer met de haven te maken heeft.
Wethouder De Jonge krijgt bijles op de Mavo Delfshaven en neemt nieuw lesprogramma in gebruik

LMC Voortgezet Onderwijs

Ingezonden persbericht