Werkgevers en werknemers zetten zich in voor een gezonde werkvloer

08/10/2010 19:10

Convenant Gezond Gewicht

Op 11 oktober organiseren het Convenant Gezond Gewicht en de Stichting van de Arbeid het symposium Gezonde Werkvloer: Recht of Plicht?

Wat kan een werkgever doen om gezond gedrag op de werkvloer te bevorderen? Waar eindigt zorgplicht en begint bemoeizucht ?

Over deze vragen gaan werkgevers en werknemers onder leiding van Convenant-voorzitter Paul Rosenmöller in debat met Stefan Sagel, advocaat arbeidsrecht bij De Brauw Blackstone Westbroek en Hein Knaapen, directeur Human Resources bij KPN, Hans Rijnierse, directievoorzitter bij Sodexo, Ton van den Berg OR-kaderlid bij Connexxion en

FNV-bestuurder Leo Hartveld.

Overgewicht zorgt voor een toename van de kosten van de gezondheidszorg. Ook op de werkvloer is dit zichtbaar. De indirecte kosten als gevolg van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid worden in Nederland nu geschat op zo'n 2 miljard per jaar. Deze cijfers, maar ook de ongemakken die overgewicht en obesitas met zich meebrengen voor de individuele werknemer zijn reden dat werkgevers en werknemers in debat moeten over dit thema en aan de slag moeten met het vormgeven van een vitaliteitbeleid.

In het deelconvenant Werk van het Convenant Gezond Gewicht hebben werkgevers- en werknemersorganisaties en de branche- en koepelorganisaties van de levensmiddelenindustrie en de cateraars afspraken gemaakt over activiteiten die meer bewegen en gezonder eten op het werk stimuleren. Zo is er een brochure Maak werk van vitaliteit! en een CD Rom met tien punten voor bewegen en tien punten voor gezond eten op het werk.

Tijdens het symposium zal Paul Rosenmöller de werkgevers en werknemers oproepen om vitaliteit structureel onderdeel van het beleid te maken.

http://www.convenantgezondgewicht.nl