Ingezonden persbericht


Tot eind van het jaar weer wild eten in de Achterhoek CULINAIRE VERWENNERIJ IN HERFST EN WINTER

ACHTERHOEK - Elk najaar reizen vele duizenden landgenoten en Belgen naar onze streek af. Want dan staan de wildgerechten namelijk centraal en zijn er bijzondere arrangementen, geknipt voor een meerdaags bezoek. Dat seizoen loopt ieder jaar van half oktober tot en met eind december en een stuk of dertig (hotel)restaurants serveren dan die heerlijke wildgerechten. Begeleid door een uniform aanbevolen wildwijn: de Chakana Syrah 2009 uit Mendoza, Argentinië. In 2010 is het voor het dertigste jaar, dat de restaurants en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme gezamenlijk publiciteit zoeken voor de promotie van deze seizoensspecialiteit: het zesde lustrum. Alle reden om alle registers open te trekken. Dat vierden de restaurants onderling met een feestelijke opening bij Hotel 't Hof van Gelre in Lochem. Maar natuurlijk wordt voor het publiek veel georganiseerd. Er zijn bijzondere arrangementen, een dik kookboek met recepten van de Achterhoekse chef-koks en natuurlijk voordelige aanbiedin gen om met de streek en de specialiteiten kennis te maken. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme heeft geheel gevat in een dikke (gratis!) brochure met alle informatie over de restaurants en de arrangementen. Ook bevat de website www.wildetenindeachterhoek.nl alle actuele informatie.

Wat kun je aan wildgerechten verwachten?
Bij de restaurants staat culinair genieten voorop. Wat denk je van een bitterballetje van het duivenboutje, in berkenbier gestoofd konijn met bloedworst en mirabellen? Of gebakken balkenbrij van wildzwijn? Een met kruidenkorst gebakken reebok rugfilet met ravioli van spitskool is ook niet te versmaden! Uiteraard wordt ook de gewone hazenpeper en een fazant met zuurkool geserveerd. Ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteiten; slechts één punt is uniform: de door alle restaurants gezamenlijk gekozen wildwijn.

Wildwijn 2010: Chakana Syrah 2009, Mendoza
Chakana is een klein familiebedrijf in de streek Lujan de Cuyo, net ten zuiden van de stad Mendoza in Argentinië. Dit kleine gebied ligt relatief hoog in het Andes gebergte in een rivierbedding met een relatief koel subklimaat wat de wijnen een aangename frisheid meegeeft. De Syrah druiven worden bij Chakana met de hand geplukt en na een korte koude-schilweking aan het gisten gebracht. De wijn rijpt na de gisting twee maanden op tank en op eikenhout. De wijn ondergaat minimale filtering. Daaraan dankt de wijn zijn mooie donkere paars-rode kleur. De wijn is bijzonder smaakvol met een frisse aandronk. De afdronk is rond, smaakvol, en rijk. De wijn blijft lang nahangen. De geur is fris met voldoende fruit en een lichte toets van vanille, specerijen en bramen. Deze wijn laat zich prima combineren bij diverse gegrilde vleesschotels en steaks en is uitermate geschikt voor diverse wildgerechten. De wijn staat dit najaar bij alle wildrestaurants voor ¤ 26 op de kaart.

Zesde lustrum en receptenboek
'WILD! De beste recepten van restaurants uit de Achterhoek' is de titel van het receptenboek, dat in samenwerking met Uitgeverij Terra Lannoo speciaal voor dit lustrum op de markt is gebracht. Een dik, kleurrijk boek van 208 pagina's met veel recepten die eenvoudig thuis klaar te maken zijn. Niet alleen voor het najaar, maar juist ook veel recepten voor de andere seizoenen zodat je het hele jaar door van wild kunt genieten. Je leest ook waar het wild vandaan komt, welke soorten wild er zijn, hoe het staat met het wildbeheer en waarom er op wild wordt gejaagd. De recepten zijn geleverd door de restaurants die meedoen aan 'Wild eten in de Achterhoek'. Het boek is te koop bij alle deelnemende restaurants, de VVV's in de Achterhoek en natuurlijk ook bij de boekhandel in heel ons land. De verkoopprijs bedraagt ¤ 24,955. Ga je in de wildperiode (15 oktober tot eind december) eten bij een van de restaurants, dan kun je het wildmenu voor twee personen bestellen - ¤ 80 - en kri jg je eeen exemplaar van het boek na afloop mee naar huis. Bij de prijs inbegrepen!

Arrangementen
Veel hotels hebben al dan niet in samenwerking met restaurants een- of meerdaagse arrangementen uitgebracht. De arrangementen variëren van een zesgangendiner met overnachting, ontbijtbuffet en herfstwandeltocht of een dagarrangement waarbij u een Achterhoeks safaripicknick mand mee krijgt met broodhapjes van Achterhoeks meel, uiteraard Achterhoeks wild én meer. En wat te denken van een culinair verwenarrangement? Of een tiengangendiner! Uiteraard zijn er ook bijzondere wijnarrangementen, zodat iedere wildsoort optimaal tot zijn recht komt. Ten slotte is het bijzonder genieten tijdens speciale wildavonden, waarbij vaak live muziek is of een diner dansant.

Gratis brochure
Alle informatie over Wild eten in de Achterhoek is vermeld in de gratis wildbrochure. Deze is verkrijgbaar bij de grotere VVV's in ons land en in de webwinkel van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, www.achterhoek.nl en www.wildetenindeachterhoek.nl