Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Mutsaersstichting in de race voor Europese prijs

Aanpak huiselijk geweld ook over de grens succesverhaal

De Mutsaersstichting in Venlo dingt samen met de Belgische provincie Limburg mee naar de European Crime Prevention Award. De nominatie geldt als waardering voor de unieke aanpak van huiselijk geweld door beide samenwerkende partners. Eerder deze maand won Belgisch Limburg in eigen land reeds de Belgische Prijs voor Veiligheid en Criminaliteitspreventie.

Als full-service centrum voor hulp, geestelijke gezondheidszorg en onderwijs biedt de Mutsaersstichting opvang en hulp aan jongeren en aan vrouwen en hun kinderen. Bij de aanpak van huiselijk geweld wordt, tegelijk met de strafrechtelijke aanpak, direct hulp geboden aan slachtoffer(s) en dader. Door deze multifocus benadering wordt bereikt dat het geweld stopt en tegelijkertijd de relatie in stand blijft en verbetert, de uitkomst die de meeste slachtoffers zich uiteindelijk toch wensen.

De methode, gekoppeld aan ketensamenwerking, bekend als het Venlose model, is ontwikkeld door bestuurder Matthieu Goedhart van de Mutsaersstichting. De methode wordt in steeds meer landen toegepast en leidt tot goede resultaten. In Noord- en Midden Limburg zijn tussen 2007 en 2010 circa 280 gezinnen met succes geholpen. De recidive, ook in gezinnen met een moeizame hulpverleningsgeschiedenis, werd teruggebracht van 60 procent tot 15 procent.

Behalve met Belgisch Limburg, werkt de Mutsaersstichting samen met partners in Zweden, Hongarije en Spanje. Ook werden in Venlo al delegaties uit Rusland en Macedonië verwelkomd, aan wie onder meer de speelfilm 'Zingen in het Donker' is vertoond. Deze internationaal prijswinnende film, met Carice van Houten in de hoofdrol, geeft een indringend beeld van wat geweld binnen een familie van generatie op generatie kan aanrichten. De film is intussen in 6 talen ondertiteld.

Voor de (internationale) inspanningen op het gebied van aanpak van huiselijk geweld is de Mutsaersstichting in eigen land, samen met vier andere projecten, genomineerd voor de Hein Roethofprijs, voor het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen. De uitreiking van deze prijs is op 25 oktober.

Venlo, 11 oktober 2010