Hans Bos verwezenlijkt racedroom
met prachtig kampioenschap Clio's

Gorinchem, 11 oktober 2010 - Autocoureur Hans Bos heeft gisteren op Circuit Park Zandvoort op prachtige wijze de titel veroverd in de Olympische klasse van de Renault Clio Cup. Onder het toeziend oog van 19.000 toeschouwers, reed de Gorinchemmer bekeken naar het kampioenschap. Voor Bos betekende dit een prachtig resultaat, nadat hij vorig jaar de felbegeerde bokaal op één puntje was misgelopen. ,,Dit is helemaal super'', lachte Hans Bos van oor tot oor. ,,Ik heb dit jaar niet alleen mijn doel bereikt, maar ook nog eens een superontwikkeling als coureur doorgemaakt. Volgend seizoen wil ik ook zeker meestrijden in de top van het algemeen klassement.''

Hans Bos had tijdens de Formido Finaleraces alle reden tot lachen. Want nadat de racende zakenman van Van der Vliet Wonen op het ereschavot zelf met 5 liter champagne had mogen spuiten, werd zijn teammaat bij Aevitae Bleekemolen Racing, Addie van de Ven, gehuldigd als de algemeen Clio-kampioen. ,,Ik heb dit jaar heel veel van Addie geleerd en veel met hem mogen samenwerken'', vertelt Hans Bos. ,,Dat we samen de eerste plaats in onze klassementen hebben weten te veroveren, is een schitterend slot van een spannend seizoen.''

Niet verslappen
De Zuid-Hollandse rijder kwam naar Zandvoort met een geruststellende voorsprong van 14 punten op concurrent Ruud Steenmetz, die tijdens het zevende en laatste raceweekend van 2010 nog maximaal 20 punten kon veroveren. Omdat Bos vorig jaar ook als klassementsleider aan de finaledag begon en door veel pech alsnog de Olympia Cup-kroon verspeelde, wist hij dat ie niet mocht verslappen.

Sterke kwalificatie
,,Een goede kwalificatie was belangrijk om een sterke uitgangspositie te verwerven'', wist Hans Bos. ,,Nadat ik tijdens de vrije training van donderdag de Clio goed had weten te finetunen, heb ik sinds de vrijdag een prima wagen tot mijn beschikking gehad. De kwalificatie op zaterdag leek nog even moeizaam te verlopen, vanwege een vroege code rood die een gespinde coureur had veroorzaakt. Ik stond op dat moment 11de en moest verder naar voren. Na de hervatting kwam alles meer dan goed. Mijn ploegmaat Addie van de Ven had al zijn polepositiontijd neergezet en gaf mij een prima sleepje. Onderweg kreeg ik van een andere coureur ook nog een mooie slipstream, waardoor ik een super derde tijd klokte.'' Emotionele happening
Vanwege het reversed grid-systeem voor de 40 minuten durende openingswedstrijd, startte Hans Bos vanaf positie 6. Zijn opdracht was duidelijk: een tweede plek in de Olympia Cup zou genoeg punten opleveren voor de Olympische titel. ,,Ik wilde bovendien mijn teammaat Addie helpen in zijn strijd om het algemene kampioenschap. Ik heb hem zowel voor als na de verplichte pitstop aan me voorbij gelaten. Ik moest echter goed opletten, dat ik mijn naaste concurrenten achter me hield. Ik lag op de beoogde P2, maar moest in de slotfase goed racen om Reynier de Pundert achter me te houden. Dat is uiteindelijk goed gelukt. Zo was de titel, die ik vorig jaar zo dramatisch miste, gelukkig al na één finalemanche binnen. De opluchting was heel erg groot. Het was een emotionele happening. Zó blij ben ik!''

Afsluiting seizoen
Met de titel reeds op zak, kon Hans Bos rustig achter het stuur kruipen voor de 14de en laatste manche van het succesvolle racejaar 2010. Met speciaal opgespaarde nieuwe banden mocht de Gorinchemmer vanaf plek 3 vertrekken. Na de start duwde René Steenmetz Bos echter zo ver naar buiten in de Tarzanbocht, dat laatstgenoemde direct veel plaatsen verloor. ,,Dat was balen, want ik wilde echt vlammen in de laatste heat. Ik viel terug naar plek 6, waarna een belachelijke actie van Ronald Morien mij even later zelfs met schade elimineerde uit de race. Gelukkig was het kampioenschap al binnen en kon ik 's avonds toch een mooi feestje vieren.''

Toekomst
Hans Bos kijkt dankzij zijn successen van dit jaar en zijn nog steeds stijgende leercurve als rijder, met vertrouwen naar volgend seizoen. ,,Het is te voorbarig om te zeggen dat ik in 2011 voor het algemene kampioenschap ga. Maar ik hoop me wel lekker in de top te manifesteren, zoals ik dat dit seizoen al meermaals heb kunnen laten zien. Ik hoop in de topvijf mee te strijden. Ik heb er nu al zin in!''

Uitslagen Renault Clio Cup, Formido Finaleraces, 9 en 10 oktober 2010 op Circuit Park Zandvoort:

Race 1:
Algemeen: 1. Sheila Verschuur 18 ronden in 41:06,802, 2. Ronald Morien op 0,348 seconde, 3. Ruud Steenmetz op 0,520, 8. Hans Bos op 10,507.

Olympia Cup: 1. Ruud Steenmetz, 2. Hans Bos op 9,987 seconden, 3. Alexander Keijzers op 10,245.

Race 2:
Algemeen: 1. Addie van de Ven 12 ronden in 25:44.515, 2. Sheila Verschuur op 0,760 seconde, 3. Sandra van der Sloot, op 10.223. Uitgevallen: Hans Bos.

Olympia Cup: 1. Reynier de Pundert, op 13.045, 2. Björn Cornelissen op 3,782, 3. Wim de Pundert op 26.089. Uitgevallen: Hans Bos.

Eindstand na 14 races:
Algemeen: 1. Addie van de Ven 213 punten; 2. Sandra van der Sloot 208 punten; 3. Sheila Verschuur 203; 7. Hans Bos 110.

Olympia Cup: 1. Hans Bos 85 punten; 2. Ruud Steenmetz 74; 3. Max Braams 60.