Milieu ook in Nederland opnieuw in de spotlights

10/08/2010 12:17

Libéma Exhibition

Nieuwe vakbeurs Milieu 2010 toont ondernemers hoe te besparen en kansen te benutten.

's-Hertogenbosch, 10 augustus 2010 - Milieutechnologie is volledig terug in de belangstelling door onder andere een toenemend milieubesef, strengere milieu eisen, het klimaatvraagstuk en de continue ontwikkeling van nieuwe milieutechnieken. Eén van de meest genoemde kansen die voortvloeien uit de kredietcrisis is het vergroenen van de productie. Naast het inspelen op de toenemende vraag naar duurzame producten leidt het verbeteren van de milieuprestatie ook tot lagere milieukosten. 'Meer winst met het milieu' is dit jaar dan ook het centrale thema op de beurs.

Van 12 tot en met 14 oktober 2010 zal in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch de eerste editie van de nationale beurs Milieu worden gehouden. In de ons omringende landen bestaan al jaren grote milieubeurzen terwijl de milieudruk in het dichtbevolkte Nederland in feite veel groter is. De beurs wordt georganiseerd door Libéma Exhibitions en VNU Exhibitions Europe in samenwerking met de VVM, de Vereniging van Milieuprofessionals en de VLM, de Vereniging van Leveranciers van Milieutechnologie.

De grootste vakbeurs in de Benelux

Milieu 2010 wordt gelijktijdig met en naast de beurs Energie 2010 gehouden. Deze vakbeurs over energie besparen groeit jaarlijks met 40% in het aantal bezoekers, die de afgelopen edities steeds aangaven ook interesse te hebben in andere besparende milieuoplossingen. De milieukosten zijn voor vele bedrijven immers minimaal zo hoog als de energiekosten. En beide kosten zullen de komende jaren ongetwijfeld verder stijgen. Geïnteresseerden kunnen dan ook beide beurzen bezoeken. De combinatie van de beurzen Energie en Milieu is absoluut de grootste van de Benelux, met meer dan 500 exposanten.

Totaalbeurs voor alle branches en overheden

Milieu 2010 biedt besparende milieutechnieken voor de industrie, retail, zorg, vastgoed, gemeenten, waterschappen etc. De beurs kent een aantal themapleinen zoals Afval & Recycling, Lucht (geurreductie, CO2 reductie, zuivering, fijnstofbestrijding), Afvalwater, Bodem, Duurzaam Inkopen en Mobiliteit. Naar het voorbeeld van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), die op 1 oktober as. in werking treedt, is Milieu 2010 in feite ook één loket voor alle milieuzaken. Uiteraard is er ook aandacht voor financiering, vergunningen en handhaving. Er is ook een plein voor non-profit organisaties en innovatieve milieu-oplossingen van individualisten.

Boordevol programma

Workhops Duurzaam Inkopen van het NIC / Best Deal. Het seminar 'Griekenland, kansen voor afvalverwering en waterzuivering' over export milieutechnologie van NCH in opdracht van EVD / AgentschapNL. Mini seminars van VVM secties zoals Duurzaam inkopen, Milieucommunicatie, Gezondheid & Milieu en Leefomgevingskwaliteit. Het Milieutheater waar gedurende de gehele dag korte voordrachten plaatsvinden. De Innovatie expositie met de tien genomineerde besparende milieu oplossingen die meedingen naar de Milieu 2010 Innovatieprijs.

Ondersteuning

Milieu 2010 wordt ondersteund door een uitgebreide adviescommissie bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van VVM en VLM, Agentschap NL, VROM, Milieu Centraal, TNO, Stichting Stimular, VKB (Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer) en Stichting Urgenda.

Bezoekers die zich via www.milieuvakbeurs registreren voor het beursbezoek kunnen de Milieubarometer ontvangen. Dit online-meetinstrument maakt de milieukosten en de milieubelasting eenvoudig zichtbaar. Een prima vertrekpunt om verder aan de slag te gaan met het verbeteren van hun milieuprestatie.

Milieu 2010 is van 12 t/m 14 oktober open van 10.00 - 18.00 uur. Meer info www.milieuvakbeurs.nl