Hoogheemraadschap Delfland
Praat mee over een droog of vochtig Abtswoude

Informatieavond over nieuw waterpeil

Elk deel van het gebied van Delfland kent zijn eigen waterpeilen. De peilen in Abtswoude (gemeenten Midden-Delfland en Delft) worden opnieuw vastgesteld. Het Hoogheemraadschap van Delfland nodigt omwonenden uit hierover met het waterschap van gedachten te wisselen tijdens een informatieavond op dinsdag 12 oktober om 19.15 uur in de Dorpshoeve in Schipluiden.

Peilschaal Delfland zet koeien in, die via apparatuur om hun poten de vochtigheid van de grond kunnen meten. Deze gegevens worden gebruikt om gemalen op afstand te bedienen en daardoor water vroegtijdig weg te kunnen pompen. Op 1 april liet Delfland weten samen met de TU Delft deze innovatieve manier te hebben bedacht om het waterpeil te beheersen.

Hoogheemraad Arie van den Berg vertelt: "Het was een grap, maar wel één waar een serieuze boodschap achter zat: Delfland houdt uw voeten droog, maar zorgt ook voor voldoende water in de sloten en vaarten."

Dat laatste regelt Delfland met vastgestelde waterstanden. Van den Berg vervolgt: "Delfland wil het waterpeil niet te hoog en niet te laag. En een agrariër heeft andere wensen over de hoogte van het waterpeil dan bijvoorbeeld een natuurbeschermer. Om aan al deze wensen (en eisen) tegemoet te komen, hanteert Delfland verschillende waterstanden in het gebied. Deze waterpeilen liggen vast in peilbesluiten, die iedere tien jaar worden herzien. Van den Berg: "Nu is het peilbesluit voor Abtswoude aan de beurt. Voordat Delfland dit peilbesluit opnieuw vaststelt, willen wij hier graag met u over van gedachte wisselen. Daarom nodig ik u van harte uit om dinsdagavond 12 oktober naar onze informatieavond te komen om hier samen over te praten. Hopelijk zie ik u dan!"

* Wat: Informatieavond Peilbesluit Abtswoude;
* Tijd: van 19.15 tot 21.00 uur;

* Waar: de Dorpshoeve, Keenenburgweg 10 in Schipluiden.