Reumafonds

Anita in actie op WereldReumaDag

4 oktober 2010
Het Reumafonds zal op 12 oktober (WereldReumaDag) door heel Nederland een ludieke actie voeren. Ook Reumafonds-ambassadeur Anita Witzier zet zich dan in. Vanaf 4 oktober ontvangen mensen in diverse provincies bovendien de informatieve krant 'Blik op reuma' in de bus. Met deze initiatieven wil het fonds aandacht vragen voor de 2,3 miljoen mensen in ons land die leven met reuma of artrose. Eén op de vijf volwassen mensen in ons land ervaart dagelijks veel pijn en onbegrip door hun chronische aandoening. Houd deze website in de gaten voor meer informatie over de ludieke actie!

Blik op reuma Mensen met reuma hebben vooral last van pijn en moeheid, beide onzichtbare kenmerken van deze chronische ziekte. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 130 aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel (en soms organen) aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren, en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Reuma heb je levenslang en kan jong en oud overkomen.

Blik op reuma-krant De krant 'Blik op reuma' geeft een helder beeld van de aard en klachten van reumatische aandoeningen. Ook belicht de krant de diverse activiteiten van het Reumafonds. Het Reumafonds is dé fondsenwerver op het gebied van reuma en artrose in Nederland.

Activiteiten Reumafonds
Al bijna 85 jaar zet het fonds zich in voor de bestrijding van reuma via onderzoeksfinanciering, het geven van voorlichting en het behartigen van de belangen van mensen met reuma. 80% van de inkomsten wordt hieraan besteed. Dat geld komt binnen via de jaarlijkse collecte, donaties en giften, en nalatenschappen. Verreweg het grootste deel, ruim 60%, is bestemd voor de financiering van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Vooruitgang
In de afgelopen 20 jaar heeft dit tot grote vooruitgang in de behandeling van reumatische ziektes geleid. Zolang reuma niet te genezen is, moet het onderzoek naar de oorzaak en voorkomen van reuma kunnen doorgaan. Daarom blijft het Reumafonds strijden voor een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma morgen.