Rijksvoorlichtingsdienst

Eerste Chinooks uit Afghanistan terug in Nederland

Een Antonov 124 transportvliegtuig landt dinsdag 12 oktober op vliegbasis Gilze-Rijen. Het Russische transportvliegtuig brengt onder andere twee Chinook transporthelikopters uit Afghanistan terug naar Nederland. De komende weken volgen nog meer vluchten met materieel afkomstig uit Afghanistan.

Voor de transporthelikoptervloot komt hiermee een eind aan de ondersteuning van de ISAF missie. Het Defensie Helikopter Commando ondersteunt de ISAF missie sinds april 2006 met personeel en materieel. De afgelopen jaren waren op roulatiebasis drie Chinook en vijf Cougar transporthelikopters gestationeerd op Kandahar Airfield. Het vervoeren van mensen en materieel was hun voornaamste taak.

Op dit moment worden nog vier F-16 gevechtsvliegtuigen vanaf Kandahar Airfield en vijf Apache gevechtshelikopters vanaf Tarin Kowt operationeel ingezet in Afghanistan.

Redeployment

De redeployment verloopt voorspoedig. Het beheer van de bases bij Tarin Kowt en Deh Rawod is inmiddels overgedragen aan andere ISAF-partners. De uiterlijke datum waarop alle materieel terug moet zijn in Nederland is 1 mei 2011. De duur van de aansluitende onderhoudsfase verschilt per materieel(soort) en is afhankelijk van de staat van het materieel en de beschikbare capaciteit in- en extern Defensie. Het onderhoud van materieel zal daarom deels in 2011 en deels in 2012 plaatsvinden.

De redeployment eindigt als het eventuele onderhoud aan het materieel heeft plaatsgevonden en is teruggekeerd bij het defensieonderdeel. De operationeel commando's hebben het materieel weer nodig voor het opleidings- en trainingsprogramma en voor eventueel toekomstige inzet.

Noot voor redacties (