Gemeente Schouwen-Duiveland



Fitheidstest sluit GALM-projecten Schouwen Duiveland af.

Dinsdag 12 oktober houdt de gemeente Schouwen Duiveland weer een fitheidstest in het kader van het GALM-project. Deze test die in sportcentrum Westerschouwen in Burgh Haamstede wordt gehouden, is de afsluitende test van het GALM-project. Deze fitheidstest wordt in samenwerking met SportZeeland aangeboden. Omdat dit de laatste (vijfde) fitheidstest is van het Galm-project komt wethouder A. Verseput rond 16.30 uur een kijkje nemen in het sportcentrum.

Voor deze fitheidstest, de vijfde op rij, hebben zich veel deelnemers aangemeld. Er worden bijna 150 deelnemers verwacht. Na fitheidstesten in Burgh Haamstede, Scharendijke, Bruinisse en Zierikzee is deze test de afsluiting van het GALM-project in de gemeente Schouwen Duiveland. Alle inwoners uit de leeftijdscategorie 55-65 jaar hebben de afgelopen jaren de mogelijkheid gehad deel te nemen aan het project. In de afgelopen jaren hebben in totaal 741 mensen deel genomen aan een van de fitheidstesten.

Ook zijn er verschillende nieuwe beweeggroepen opgestart, zowel voor mensen met als zonder beperking. Diverse verenigingen zoals DFS, d'Antilopen en SportOverdag hebben deel genomen aan het project en hebben diverse (nieuwe) beweeggroepen in beheer. Sinds de start van het project in 2004 zijn er 15 nieuwe beweeggroepen gestart. De meeste beweeggroepen zijn nog altijd actief.

Het GALM-project is bedoeld voor niet- of onvoldoende sportieve 50-plussers. Voor het project is de afgelopen jaren veel animo geweest. Het project begint met een fitheidstest. Bij de fitheidstest wordt de motorische fitheid gemeten. Metingen van onder meer. oog-hand-coordinatie, reactiesnelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen maken deel uit van de fitheidstest. Na afloop krijgen deelnemers hun scores en worden deze besproken met een beweegadviseur.

Mochten deelnemers interesse hebben om meer (of weer) te gaan bewegen, dan kan men inschrijven voor het GALM-introductieprogramma. Deze programma's zijn afgestemd op de doelgroep en bestaan uit een gevarieerd aanbod onder leiding van een gediplomeerde docent. Tevens zijn de groepen dicht bij huis. Zo zijn er niet alleen groepen in Zierikzee, maar ook in. Bruinisse, Brouwershaven, Renesse, Scharendijke en Burgh Haamstede.