Rijksoverheid


Fraude bij telers Westland aan het licht gebracht

Nieuwsbericht | 12-10-2010

Bij tuinders en uitzendbureaus in het Westland wordt nog steeds op grote schaal de hand gelicht met uitkerings- en belastingregels. Tijdens controles constateerde het Westland Interventieteam (WIT) honderden overtredingen. Terwijl de branche er veel aan doet om fraude tegen te gaan. Dat blijkt uit het Eindrapport Westland Interventieteam
2008-2009 dat dinsdag 12 oktober 2010 is verschenen.

Twee jaar

In een periode van twee jaar controleerde het WIT 641 bedrijven. In 137 gevallen was sprake van uitkeringsfraude: bijverdiensten werden niet opgegeven. In 152 gevallen had de werkgever illegaal vreemdelingen aan het werk gezet. In totaal waren er 291 mensen aan het werk zonder dat de ondernemer daarvoor een vergunning had. Van hen verbleven 67 personen ook illegaal in Nederland.

Samenwerkingsverband

Het Westland Interventieteam is een samenwerkingsverband van een groot aantal organisaties, waaronder de belastingdienst, het UWV, de politie en gemeenten. Het wordt aangestuurd door de Arbeidsinspectie. Het WIT controleert behalve in het Westland ook in twee andere gebieden in Zuid-Holland: de zogenoemde B-driehoek (Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs) en op de Zuid-Hollandse Eilanden. Het interventieteam blijft actief in het WIT-gebied.

Afzender


* Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid