Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Irrgang over foltering in Senegal

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Irrgang over foltering in Senegal

Kamerbrief | 12 oktober 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Irrgang over folteringen in Senegal. Deze vragen werden ingezonden op


20 september 2010 met kenmerk 2010Z13144.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Irrgang (SP) over folteringen in Senegal.

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht "Politie in Senegal foltert onbestraft"?

Antwoord

De Nederlandse regering is bezorgd over dit bericht en zal deze zorg in de politieke dialoog met Senegal aan de orde stellen. Overigens heeft de regering van Senegal tegengesproken dat er sprake zou zijn van straffeloosheid: aan alle in het rapport van Amnesty International genoemde zaken zou justitiële opvolging zijn gegeven door Senegal.

Vraag 2
Vormen de bevindingen in het rapport voor u aanleiding om de begrotingssteun aan Senegal te heroverwegen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

De politieke dialoog met Senegal biedt op dit moment voldoende aanknopingspunten om met de regering van Senegal in gesprek te blijven over ontwikkelingen in het land, inclusief de mensenrechtensituatie.

Vraag 3
Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het algemeen overleg begrotingssteun op 27 oktober a.s.?

Antwoord

Met de beantwoording van deze vragen is hierbij aan dit verzoek voldaan.


1) NRC-next , `Politie in Senegal foltert onbestraft' 16 september 2010 http://www.amnesty.org/en/library/asset/AFR49/001/2010/en/6dcdd964-211b
-4269-9cab-32b9d6f28a99/afr490012010en.pdf