Rechtbank Arnhem


Arnhemmer veroordeeld voor verkrachting ex-partner

Arnhem, 12 oktober - De Arnhemse rechtbank heeft vandaag een 47-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor verkrachting van zijn ex-partner.

De rechtbank acht bewezen dat de man op 2 november 2009 zijn ex-partner heeft verkracht, waarbij hij haar heeft bedreigd met een mes en haar, ook fysiek, heeft gedwongen zijn handelingen toe te staan.

De rechtbank stelt voorop dat de man een zeer ernstige inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van zijn ex-partner. Het is algemeen bekend dat slachtoffers vaak nog jaren last hebben van dergelijke inbreuken op hun persoon. Daar staat tegenover dat de man al direct na zijn daad zijn spijt heeft betuigd richting het slachtoffer en dat hij zich meewerkend heeft opgesteld tijdens het proces. Ook is hij al eerder vrijwillig begonnen met de behandeling van zijn, door hem erkende, problemen. Verder heeft de rechtbank meegewogen dat de man en het slachtoffer samen een minderjarige dochter hebben, die zoveel mogelijk normaal contact met haar vader moet blijven houden. De psycholoog die de man heeft onderzocht heeft, ten slotte, geconcludeerd dat de man zijn daad verminderd is toe te rekenen.

Al het voorgaande maakt dat de rechtbank tot een lagere strafoplegging is gekomen dan door de officier van justitie is voorgesteld. De proeftijd is, anders dan door de officier van justitie voorgesteld, bepaald op twee jaar. Tijdens de opgelegde proeftijd moet de man zich houden aan wat de reclassering hem opdraagt, ook als dat betekent dat hij zich op gezette tijden moet melden en dat hij een behandeling moet ondergaan. De officier van justitie had dat ook zo voorgesteld. In overweging is genomen dat de reclassering het gevaar op herhaling als 'laag' heeft ingeschat en de rechtbank van oordeel is dat er, zoals het er nu naar uitziet, niet ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de man weer in de fout gaat.

De officier van justitie eiste eerder een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

LJ Nummer

BO0088

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 12 oktober 2010 Naar boven