Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


12 oktober 2010

---

Stadsdeel omarmt Coming Out Dag 2010

11 oktober 2010

Maandag 11 oktober was de aftrap van COC's nationale Coming Out Dag-actie tegen homofoob geweld. Locoburgemeester Asscher van Amsterdam hing, samen met korpschef Welten en COC-voorzitter Bergkamp, de eerste poster tegen homofoob geweld aan de gevel van het Amsterdamse stadhuis. Ook Stadsdeel Zuid omarmt deze Coming Out Dag-actie.

Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar hing in navolging van de Gemeente Amsterdam het affiche in de hal van het stadsdeelkantoor op:

"Het stadsdeel heeft veiligheid hoog in het vaandel. In Zuid moet iedereen zich veilig voelen, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, seksuele geaardheid, geslacht of welke grond dan ook. Daarom stel ik voor om in de komende begroting niet op veiligheid bezuinigen. De COC-actie sluit goed aan bij het beleid van Zuid."

Poster Coming Out Dag 2010

Aanhoudende stroom geweld

Coming Out Dag staat dit jaar in het teken van homofoob geweld, vanwege de aanhoudende stroom van geweld tegen homosexuelen. Zo zijn er bijna dagelijks incidenten in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en werden recent nog twee mannen in Sittard ernstig mishandeld. Uit gegevens die de minister van Justitie onlangs naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat het aantal door de Nederlandse politie geregistreerde discriminatie-incidenten op grond van homoseksualiteit vorig jaar met 13 procent toenam.

Aftrap in Amsterdam

De aftrap vond plaats in Amsterdam, omdat de politie daar in 2009 371 gevallen van homogerelateerd geweld registreerde, een toename van 24 procent ten opzichte van 2008. Bijna de helft van de Amsterdamse homoseksuelen durft in het openbaar niet voor haar of zijn geaardheid uit te komen, zo bleek vorige week uit onderzoek van bureau O&S voor AT5 . Voor de Gemeente Amsterdam heeft bestrijding van geweld tegen homo's hoge prioriteit.

Poster

Van de poster die Asscher, Welten en Bergkamp op groot formaat aan de gevel van het stadhuis bevestigden, zijn een half miljoen exemplaren verspreid. Het COC roept iedere Nederlander - hetero of homo - op om de poster op 11 oktober, nationale Coming Out Dag, voor het raam van huis, werk of school te hangen. Daarmee kan men laten zien dat Nederland een tolerant land moet blijven, waar geen plaats is voor geweld tegen lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's).