Productschap Diervoeder

12/10/2010

Einde termijn van indienen dossier voor herautorisatie van toevoegingsmiddelen nadert.

Eind 2003 is de Vo. (EG) nr. 1831/2003 betreffende toevoegingsmiddelen voor diervoeding gepubliceerd. Hierin werd aangekondigd dat uiterlijk 7 jaar na inwerkingtreding van de verordening, een aanvraag voor vernieuwing van de toelating moet worden ingediend. Deze periode van 7 jaar na de inwerkingtreding van de verordening, loopt af op 8 november 2010.

Toevoegingsmiddelen waarvoor op dat moment (= 8 november 2010) geen zogenaamd herautorisatiedossier is ingediend, zullen op korte termijn van de markt worden gehaald. Naar verwachting zal er wel een uitverkooptermijn volgen.

Het loopt op het moment storm met nieuwe dossiers. Zowel bedrijven als brancheorganisaties proberen vóór de deadline zoveel mogelijk dossiers in te dienen. Hoe zo'n dossier er moet uitzien is vastgelegd in Vo. (EG) nr. 429/2008. Via deze link vindt u een digitaal formulier voor de aanvraag voor herautorisatie bij de Commissie; ook bevat deze pagina zinvolle informatie over de dossieropbouw.

Als u twijfelt of de toevoegingsmiddelen die u verwerkt ook na 8 november 2010 nog gebruikt mogen worden, informeer dan bij uw leverancier. Natuurlijk kunt u ook het Additievenregister raadplegen.

Voor producten waarvoor niet tijdig een herautorisatie is aangevraagd, mag nadien natuurlijk wel via de "normale" toelatingsprocedure een vergunning worden aangevraagd. De aanvragen worden dan beschouwd als aanvragen voor een nieuwe toelating. Voor deze procedure wordt eveneens eerdergenoemde formulier gebruikt.

Met vragen of reacties naar aanleiding van dit bericht kunt u zich richten tot het PDV, telefonisch of via het contactformulier. Natuurlijk kunt u ook uw brancheorganisatie of adviseur raadplegen.