Universiteit Twente

EU werkt studentenmobiliteit tegen

12 oktober 2010

Eén van de doelstellingen van de Europese Commissie is het stimuleren van de studentenmobiliteit. De uitspraken van het Europese Hof van Justitie blijken echter een open beleid ten aanzien van meeneembare studiefinanciering tegen te werken. Dit concludeert Shirin Reuvers, studente European Studies aan de Universiteit Twente, in haar Bachelorsciptie.

Professor Hans Vossensteyn en dr. Adrie Dassen van het Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS), onderstrepen het belang van deze studie voor de mobiliteit van de Europese studenten. Sinds mei 2007 mogen studenten in Nederland studiefinanciering niet alleen meenemen voor een deel van de studie in het buitenland maar ook voor een volledige erkende hoger onderwijsopleiding. Nederland is een van de weinige Europese landen waarin dit kan. Met deze meeneembaarheid van de studiefinanciering probeert de Nederlandse overheid de mobiliteit van studenten te vergroten.

Wet Studiefinanciering
De Europese Commissie heeft Nederland onlangs echter aangeklaagd op de verblijfseis die in de Wet Studiefinanciering staat vermeld. Deze verblijfseis houdt in dat studenten die in aanmerking willen komen voor het meenemen van studiefinanciering eerst "drie van de afgelopen zes jaar" in Nederland gewoond moet hebben. De Europese Commissie vindt deze regel indirect discriminerend voor andere EU-burgers. Een negatieve uitspraak van het Europese Gerechtshof zal het makkelijker maken voor buitenlandse studenten om op "oneigenlijke gronden" in Nederland studiefinanciering te claimen. Dat kan voor Nederland tot hoge kosten leiden of zelfs een verandering in het Nederlandse studiefinancieringsbeleid teweegbrengen. De meeneembaarheid van studiefinanciering voor studie in het buitenland wordt daarbij wellicht lastiger. Dit is niet wat de Europese Commissie en het Europese Parlement willen, gezien hun acties om juist de impact van het ERASMUS mobiliteitsprogramma te versterken.

Het onderzoek van Reuvers bestaat uit twee gedeelten. In het eerste deel wordt een aantal eerdere uitspraken van het Europese Hof van Justitie op het gebied van studentenmobiliteit geanalyseerd. Het tweede deel van het onderzoek betreft een survey onder de verantwoordelijken in andere Europese landen die ook hun studiefinanciering voor volledige studie in het buitenland hebben opengesteld (Duitsland en de Scandinavische landen). Er worden vragen gesteld over de werking van de verschillende studiefinancieringssystemen en de meeneembaarheid ervan. Daarnaast is hun visie op de Nederlandse zaak voor het Europese Hof van Justitie gevraagd.

Meer informatie
Shirin Reuvers studeert af op vrijdag 15 oktober 2010. Het is mogelijk haar scriptie op te vragen. Meer informatie: Universiteit Twente, faculteit Management en Bestuur, drs. Martine van Hillegersberg, 053-489 2410, email m.vanhillegersberg@utwente.nl. Hier is ook informatie te krijgen over andere onderzoeken naar de rechten van EU-studenten.