Universiteit Twente

Nieuwe techniek voor veilige opslag vingerafdrukken

Promovenda Universiteit Twente beveiligt vingerafdrukken

06 oktober 2010

Er is een toenemende bezorgdheid vanuit de maatschappij over de privacy en veiligheid van biometrische technologie. Haiyun Xu van de Universiteit Twente ontwikkelde een speciale techniek voor een betere bescherming van biometrische gegevens, waar zij onlangs op promoveerde aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. De nieuwe techniek maakt het voor buitenstaanders nagenoeg onmogelijk om biometrische gegevens uit een de database te verkrijgen waarin deze zijn opgeslagen.

Biometrische gegevens zijn persoonlijke gegevens, zoals je vingerafdruk, je stemgeluid of specifieke gezichtskenmerken. Alle opgeslagen biometrische gegevens van een persoon noem je de biometrische template van die persoon. In een database worden de biometrische templates van soms wel duizenden mensen bij elkaar bewaard. Dit brengt een aantal privacy-gevoelige risico's met zich mee, zoals identiteitsfraude of persoonsverwisselingen door de computer. Haiyun Xu van de Universiteit Twente ontwikkelde een nieuwe techniek die de opslag van biometrische gegevens in een grote database veiliger maakt. In het onderzoek richtte Xu zich vooral op de vingerafdruk. De onderzoekster ontwierp een nieuwe techniek, de biometrische template bescherming, om biometrische gegevens te beschermen tegen indringers. De techniek gebruikt versleutelingtechnieken om de biometrische data in een database te beschermen en daarmee de veiligheid te verhogen. Voor indringers wordt het dan nog moeilijker om deze gegevens te achterhalen.

Vingerafdruk
Een vingerafdruk is een van de bekendste biometrische gegevens en ook een van de makkelijkst bruikbare technieken. Daarnaast biedt de vingerafdruk als voordeel dat hij een hoog onderscheidend vermogen heeft. Veel meer dan bijvoorbeeld een gezichtskenmerken of een handtekening. Een ander voordeel is de permanentheid. Een handtekening of stem kan in de loop van de jaren sterk veranderen, een vingerafdruk blijft hetzelfde.