Unie van Waterschappen

Dinsdag, 12. Oktober 2010

Succesvolle samenwerking Actueel Hoogtebestand Nederland

Tijdens het AHN-congres op 6 oktober hebben Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen de afspraken over het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) vastgelegd in een convenant en een samenwerkingsovereenkomst.

Opzet van het AHN is om met behulp van laseraltimetrie de maaiveldhoogte van alle locaties in Nederland op een formaat van 50 x 50 cm te bepalen en de gegevens na bewerking en controle beschikbaar te stellen. Het inwinnen van de data voor het AHN is al gestart in 2008. In de loop van 2013 is het bestand landsdekkend. De totale kosten van deze tweede inwinningsronde bedragen 15,6 miljoen.

Onder de indruk van resultaten

Na het zetten van hun handtekening gaven de beide ondertekenaars, de heer J.H. Dronkers, DG Rijkswaterstaat en de heer P. Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen, aan dat ze bijzonder onder de indruk waren van de resultaten tot nu toe en de samenwerking tussen de waterschappen en Rijkswaterstaat.

Leven in de veiligste delta

De heer Dronkers gaf aan dat wij door dit soort innovaties en technologie leven in de veiligste delta. Hij gaf de projectorganisatie van AHN een simpele missie mee: be good and tell it. Naast het convenant tussen Rijkswaterstaat en de Unie ondertekenden mevrouw G. Harteveld, HID Rijkswaterstaat Data-ICT-Dienst en de heer J. van Enst, directeur van het Waterschapshuis, de samenwerkingsovereenkomst waarin afspraken zijn gemaakt over de lopende inwincyclus.

Intensieve samenwerking

Vanaf de start in 1997 speelt het Actueel Hoogtebestand Nederland een belangrijke rol bij het waterbeheer en de waterkeringen. Door deze intensieve samenwerking op het vlak van inwinning, vastlegging en gebruik tussen de verschillende gebruikers en marktpartijen heeft het bestand de afgelopen jaren haar waarde bewezen, onder andere bij de inspectie van de dijkringen.

Nieuwe toepassingsmogelijkheden

Met de data uit de 2e inwinningscyclus gaat de dichtheid van de metingen van 1 punt per 16 m2 naar 10 punten per m2. Door deze veel hogere dichtheid ontstaan er met het AHN-2 ook nieuwe en andere toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld op het vlak van het opsporen van archeologische vondsten en het inventariseren van oude, onzichtbare watergangen en kreken, het berekenen van de potentie en geschiktheid van daken voor bijvoorbeeld zonnepanelen en het analyseren van wateroverlast bij intensieve regenval.

Eenvoudig, snel en goedkoop

Met name deze laatste toepassing en de mogelijkheid om op basis van beschikbare gegevens uit AHN, de capaciteit van het rioolstelsel en de basisadministraties wateroverlast na intensieve regenval te simuleren en problemen te voorspellen, is voor gemeenten en regio's met veel hoogteverschillen een toepassing waarmee eenvoudig, snel en goedkoop risicogebieden kunnen worden geïnventariseerd en aangepakt.