Gemeente Almelo

Conceptvisie integratie 2010-2014 "Thuis en Actief in KleurRijk Almelo" op raadsagenda

12 oktober 2010 - Het afgelopen anderhalf jaar is interactief met inwoners, maatschappelijke instellingen en interne afdelingen gewerkt aan een nieuwe visieontwikkeling op integratie. De conceptvisie is klaar en wordt vanavond besproken in een informatieve bijeenkomst met de gemeenteraad. Geïnteresseerden en betrokkenen zijn van harte welkom om vragen te stellen of deel te nemen aan de discussie.

De gemeente Almelo en Stadt Münster voeren samen het Interreg -project uit. Doel hiervan is om in een interactief proces een integrale en gedeelde visie op integratie te ontwikkelen en uit te voeren.

Donderdag, 7 oktober jl. heeft hierover een boeiende conferentie plaatsgevonden in Hof'88. Diverse inleiders, waaronder prof. Saharso van de Universiteit Twente en prof. Bonato van de fachHochschule in Münster, vertelden over het verloop van het project en wat de eerste resultaten zijn. Ruim dertig Duitse en vijftien Nederlandse gasten hebben daarna in twee workshops ervaringen met elkaar uitgewisseld. Vragen die aan de orde kwamen waren: wat zijn voorwaarden voor een succesvolle benadering van integratie, wat zijn passende doelen, hoe kun je de voortgang van integratie meten? Wat kunnen we als professionals aan beide kanten van de grens van elkaar leren binnen zo'n project?

Een belangrijke uitkomst van het project is dat werken aan integratie in een kleurrijke samenleving een opdracht voor allen is. Dat het een wederzijds proces is waarbij je bewust om kunt gaan met verschillen tussen culturen. In Almelo is nu de concept- visie klaar en kan na vaststelling gestart worden met de uitvoering.