Gerechtelijke organisatie

Zwembadvader veroordeeld wegens dood door schuld

Amsterdam, 12 oktober 2010 - Een 47-jarige man uit Amsterdam is vandaag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en 180 uur werkstraf voor de verdrinkingsdood van een 7-jarig jongetje, schoolgenoot van zijn dochtertje.
De man was een jaar geleden met vier kleine kinderen, waaronder het jongetje en zijn dochtertje, gaan zwemmen in het Amstelveense zwembad De Meerkamp. Hij wist niet of het jongetje kon zwemmen of een zwemdiploma had en heeft daar bij zijn moeder ook geen navraag naar gedaan. Terwijl de kinderen in het zwembad speelden is de man naar de sauna in het zwembad gegaan en daar blijven zitten tot hij geroepen werd omdat het jongetje verdronk.

Volgens de rechtbank is de dood van het jongetje aan de schuld van de man te wijten. Een volwassene die naar een zwembad gaat met een aan zijn zorg toevertrouwd kind, waarvan niet bekend is of dit kan zwemmen, mag dat kind niet alleen laten in het zwembad. Juist de man had zich van de risico's bewust moeten zijn, omdat zijn eigen dochtertje ook niet kon zwemmen. Ook haar liet hij alleen toen hij naar de sauna ging. Het algemene toezicht in het zwembad ontsloeg de man niet van de eigen verantwoordelijkheid om de onder zijn hoede vallende kinderen in de gaten te houden.

De rechtbank vindt het gedrag van de man zeer onvoorzichtig, onoplettend en nalatig, waardoor het noodlottige ongeval heeft kunnen gebeuren.

De nabestaanden is door de dood van het jongetje immens leed toegebracht; zij zullen voor altijd dat gemis moeten dragen.

Voor de strafoplegging heeft de rechtbank aansluiting gezocht bij opgelegde straffen in vergelijkbare gevallen.

LJ Nummer

BO0097

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 12 oktober 2010 Naar boven