Gemeente Hoogeveen

Op zoek naar evenwicht tussen bezuinigen en investeren

Wat gaat de gemeente in 2011 doen? Dat staat in de programmabegroting 2011-2014, die het college aan de gemeenteraad voorlegt. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "Bij de Voorjaarsnota wisten we al dat we ons moesten voorbereiden op een sombere financiële toekomst. Inmiddels is deze toekomst werkelijkheid geworden en verwachten we dat we er nog niet zijn. Daar houden we als college rekening mee bij het maken en uitvoeren van onze plannen."

Gekozen koers bij Voorjaarsnota

Bij de Voorjaarsnota is de keuze gemaakt om stapsgewijs te bezuinigen. Dit om drastische ingrepen in de toekomst te voorkomen. Bij het opstellen van de Voorjaarsnota ging het college ervan uit dat in 2015 een bezuiniging van 5,9 miljoen euro op een begroting van ongeveer 180 miljoen euro bereikt moest zijn.

Tegenvallers

In aanloop naar de programmabegroting werd het college geconfronteerd met nog niet voorziene tegenvallers van zo'n 2 miljoen euro per jaar. Zo valt bijvoorbeeld de algemene uitkering van het Rijk aan de gemeente lager uit. Verder zorgen extra aanvragen en de prijsstijging van de huishoudelijke verzorging in het kader van de Wmo voor een structureel tekort. Ook de personeelskosten van de ambtelijke organisatie zijn gestegen. Dit komt door het onlangs gesloten principeakkoord CAO gemeenten waarvoor de gemeente geen compensatie van het Rijk heeft gekregen. Deze ontwikkelingen zorgen samen voor een extra tekort ten opzichte van de Voorjaarsnota van zo'n 0,8 miljoen euro in 2011, oplopend tot 3 miljoen euro in 2015.

Bezuinigingen

"Om de nieuwe tekorten voor een groot deel te dichten komen er aanvullende bezuinigingen die onvermijdelijk pijn zullen gaan doen" aldus de wethouder financiën. Zo moeten, naast de al bij de Voorjaarsnota aangekondigde bezuinigingen, de inkomsten en uitgaven van de Wmo in balans gebracht worden, komt er een grotere besparing op de gemeentelijke organisatie en wordt het subsidiëren van muziekonderwijs voor volwassenen stopgezet. Al deze ingrepen moeten zorgen voor een bezuiniging van 3,3 miljoen euro in 2011 oplopend tot 7,3 miljoen euro in 2015. Door de aanvullende bezuinigingen is de begroting voor 2011 en 2012 sluitend gemaakt.

Naast deze besparingen op de jaarlijkse exploitatiebegroting wordt de raad voorgesteld het investeringsplafond verder te verlagen van 17 naar 15 miljoen, maar wel met de ambitie om te blijven zorgen voor een aantrekkelijke gemeente met een goed voorzieningenniveau.

Impulsen

Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "Ondanks de bezuinigingen is het college erin geslaagd om de komende jaren bewust niet of nauwelijks te korten op het gebied van minimabeleid, talentontwikkeling, gezondheidszorg en op kleinere instellingen met een breed maatschappelijk draagvlak. We blijven natuurlijk veel van onze gemeentelijke taken gewoon uitvoeren om een aantrekkelijke gemeente te blijven op het gebied van wonen, werken en verblijven. Ook kiezen we ervoor om noodzakelijke extra impulsen te geven voor het Centrum voor Jeugd en Gezin, directe hulpverlening voor slachtoffers bij huiselijk geweld, digitale dienstverlening en voor dagopvang van ouderen."

Woonlasten

De afvalstoffenheffing, het rioolrecht en de onroerendezaakbelasting (OZB) gaan in 2011 niet omhoog. Uiteraard wordt wel de normale indexering toegepast vanwege prijs- en loonstijgingen. Voor 2012 is een taakstelling opgenomen om nieuwe inkomsten te verwerven. Of en hoe dit concreet ingevuld gaat worden is nog onbekend. Daarom is in de begroting al wel rekening gehouden met een eventuele OZB verhoging van 2% in 2012. Of dit echt nodig zal zijn moet de komende maanden duidelijk worden.

Opgave voor 2013 en 2014

De begroting is sluitend gemaakt voor 2011 en 2012. Voor de jaren 2013 en 2014 is er nog een tekort van vier ton per jaar. Daarbij komt dat het er steeds meer op begint te lijken dat, met betrekking tot de inkomsten vanuit het Rijk, het `meest sombere financiële scenario' voor de gemeente werkelijkheid gaat worden. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "Dit maakt dat we niet achterover kunnen gaan leunen, maar de voorbereiding op de Voorjaarsnota 2012-2015 voortvarend op zullen pakken. Het is onze ambitie om op korte termijn de structurele inkomsten en structurele uitgaven in evenwicht te brengen."

Samen met inwoners, organisaties, ondernemers en de gemeenteraad gaat het college de komende maanden op zoek naar mogelijkheden om de tekorten terug te dringen, inkomsten te verhogen en de taakstellingen in te vullen.

Nota in raad

De gemeenteraad bespreekt de programmabegroting op donderdag 21 oktober tijdens een openbare raadsvergadering. De begroting wordt twee weken later, op donderdag 4 november, vastgesteld. Wie iets wil zeggen tegen de raad over de begroting, kan gebruikmaken van het spreekrecht op 21 oktober. Aanmelden kan via telefoon 14 0528.

Torentje totaal

Samen met de programmabegroting presenteert het college de publieksversie ervan onder de naam Torentje totaal vooruitblik 2011 en verder. Torentje totaal maakt op woensdag 13 oktober onderdeel uit van de Hoogeveensche Courant. Het Torentje Totaal is ook al online te bekijken.

De begroting in beeld

Bekijk hier de toelichting op de programmabegroting op het You Tube kanaal van de gemeente.

Klik hier voor de programmabegroting 2011-2014.