Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Matchmakers zoeken Buren voor Buren

Ook buren helpen? Of kunt u hulp gebruiken? Laat het weten!

Onlangs is in IJsselmonde het project Buren voor Buren gestart. Buren voor Buren brengt wijkbewoners met elkaar in contact zodat zij iets voor elkaar kunnen betekenen. Buurtgericht samenwerken is de kern van dit nieuwe project in het kader van Zelfredzame wijken van de deelgemeente IJsselmonde. Het is een begin van een samenwerking tussen zorg en welzijnsorganisaties in IJsselmonde. Aan dit project zijn verbonden De Stromen, Humanitas, Laurens en Zorggroep Rijnmond. Ondersteunend zijn CVD STAP en IJsselWijs.

Degenen die de wijkbewoners met elkaar in contact brengen zijn de Matchmakers. Zij koppelen vraag en aanbod aan elkaar. Een voorbeeld: Een oudere mevrouw woont al jaren naar haar zin in IJsselmonde. Ze heeft behoefte aan gezellige contacten. Regelmatig leest ze over leuke activiteiten in de wijk, maar durft daar niet alleen naar toe te gaan. De Matchmakers zoeken vrijwilligers die met deze mevrouw op stap willen gaan. Op dit moment zijn zeven Matchmakers actief in het project Buren voor Buren verspreid over heel IJsselmonde.
Een voorbeeld van Stienke Verschoor, de matchmaker van Lombardijen West. Een eenzame dame in de wijk Lombardijen West zou heel graag aan gezamenlijke maaltijden of activiteiten deelnemen, of buiten gaan wandelen. Doordat mevrouw lichamelijke klachten heeft en dus niet mobiel is gaat dit moeilijk. Na een intake met cliënt en vrijwilliger zijn we tot een match gekomen. Door regelmatig te evalueren met vrijwilliger en cliënt wordt het contact onderhouden. Het inzetten van een buurtmaatje draagt er aan bij dat mevrouw uit haar isolement komt, en haar sociale netwerk gaat vergroten.

Wilt u ook wat voor uw buurt betekenen? Of kunt u hulp van een ander gebruiken? Neem dan contact op met de match-maker. Voor Lombardijen West is dit Stienke Verschoor. Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 uur 12.30 uur te bereiken via 06 83405198. Dit is zomaar een voorbeeld waar het initiatief Buren voor Buren op inspeelt, een vrijwilligersproject voor, wie weet wel uw buren.

Meer informatie
Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of heeft u juist behoefte aan contact; ga dan naar de Matchmaker bij u in de buurt. Belangrijke voorwaarde om vrijwilliger te zijn: beschikken over goede communicatieve vaardigheden en dat u goed contacten kunt onderhouden met de buurtbewoner waar u maatje van wordt. Meer informatie is verkrijgbaar bij Michel Faaij van de stichting IJsselWijs, tel. 4821100.