FNV

FNV Bondgenoten start onderzoek naar werken in de randen van de nacht

11-10-2010

FNV Bondgenoten is gestart met een onderzoek naar werknemers die werken in de randen van de nacht. Het gaat om werknemers die extreem vroeg of extreem laat met hun dienst beginnen. Van werken in de nacht is bekend dat het gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Binnen bijvoorbeeld volcontinudiensten met nachtdiensten wordt daar rekening mee gehouden, zodat werknemers niet voortdurend nachtdiensten draaien. Andrée Ruiters, beleidsadviseur Arbeidstijden bij FNV Bondgenoten: "Wij adviseren werknemers en ondernemingsraden altijd om vooral gezonde en verantwoorde roosters te maken."

Volgens Ruiters is er echter ook een grote groep werknemers zoals bijvoorbeeld bakkers, vrachtwagenchauffeurs of werknemers van een bloemenveiling, die geen nachtdiensten hebben, maar zo vroeg of zo laat beginnen, dat ze structureel bijna 's nachts werken. De arbeidstijdenwet maakt dit mogelijk als er op bedrijfsniveau met de ondernemingsraad of in de cao een afspraak over gemaakt is. Ruiters: "Het gaat om een grote groep werknemers die net buiten de nachtdienst werken, dus tussen 0.00 en 6.00 uur. En dan vooral die werknemers, wiens diensten eindigen tussen 0.00 en 6.00 uur en/of beginnen tussen 0.00 en 6.00 uur. Van hen willen we weten hoe zij hun werktijden ervaren, of ze er zeggenschap over hebben en of ze gezondheidsklachten ondervinden."

Het onderzoek omvat een enquête die werknemers kunnen invullen op www.fnvbondgenoten.nl en loopt tot 1 maart 2011. De resultaten wil de bond in april naar buiten brengen. De conclusies en bevindingen uit het onderzoek gaat de bond vooral gebruiken om nog betere afspraken te maken over arbeidstijden