Openbaar Ministerie

Het OM vraagt vrijspraak voor uitlatingen groepsbelediging

12 oktober 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

Vandaag heeft het Openbaar Ministerie in het eerste deel van haar strafeis tegen Geert Wilders vrijspraak gevraagd voor belediging van moslims als groep die in feit 1 van de tenlastelegging is opgenomen. De uitlatingen van Wilders zijn gericht tegen het geloof van de Islam. De Nederlandse wet stelt dat volgens het OM niet strafbaar.

De in feit 1 ten laste gelegde uitlatingen over moslims kunnen zeker wel kwetsend zijn voor moslims. Vergelijkingen van de Koran en de Islam met Mein Kampf, het nationaalsocialisme, fascisme en communisme kunnen zonder meer de gevoelens kwetsen. Maar het kwetsen van gevoelens valt als zodanig niet onder het strafbare beledigen als bedoeld in artikel 137c Sr.: het beledigend uitlaten over een groep mensen op basis van ras of geloof.

Het tweede deel van het requisitoir zal op vrijdag 15 oktober worden uitgesproken. Dan zal het Openbaar Ministerie een conclusie trekken over het aanzetten tot haat en discriminatie die in de feiten 2 tot en met 5 zijn tenlastegelegd.

Bestanden


* Requisitoir zaak-Wilders deel 1 (322.08 Kb) | pdf-icoon pdf-bestand

* Samenvatting requisitoir deel 1 (49.06 Kb) | pdf-icoon pdf-bestand

* Summary Public Prosecution closing speech part 1 (43.34 Kb) | pdf-icoon pdf-bestand

Zie het origineel