Waterschap Aa en Maas

Schijndel en Beek en Donk

Waterschap vervangt krooshek in Schijndel en Beek en Donk

Waterschap Aa en Maas start deze week met het vervangen van twee krooshekken. Een ligt in Schijndel in de Biezenloop, ter hoogte van de Kanaaldijk-Zuid. Het andere krooshek ligt in de Goorloop, ter hoogte van de Pater de Leeuwstraat, in Beek en Donk. De krooshekken worden na elkaar vervangen. Het krooshek in de Biezenloop is als eerste aan de beurt. De verwachting is dat alle werkzaamheden eind november worden afgerond.

Goede waterafvoer
Jan Keijzers, Dagelijks Bestuurslid van waterschap Aa en Maas: "Krooshekken zorgen ervoor dat drijfvuil, takken, bladeren en maaisel worden afgevangen en verwijderd. Gebeurt dit niet, dan ontstaan er obstakels waardoor het water niet goed doorstroomt. Dit kan leiden tot knelpunten in de waterbeheersing. Te veel water bovenstrooms en te weinig benedenstrooms. Goed waterbeheer is vooral voor agrariërs van groot belang omdat zij direct de gevolgen van te veel of te weinig water ondervinden."

Krooshekken zorgen er dus mede voor dat het aanwezige drijfvuil uit de waterlopen verwijderd wordt. Zo vangt het krooshek in de Biezenloop takken en blad uit het Wijboschbroek af. Hiermee wordt voorkomen dat de sifon, een grote buis welke zorgt dat het water uit de Biezenloop onder de Zuid-Willemsvaart door kan, niet verstopt gaat zitten.

Moderniseren
Het vervangen van de krooshekken is noodzakelijk omdat ze verouderd zijn. De nieuwe voldoen volledig aan de eisen van deze tijd. Ze worden uitgerust met een nieuwe automatische krooshekreiniger. Op deze manier zijn ze onderhoudsarm en zowel vanaf het districtskantoor van het waterschap in Loosbroek als op het hoofdkantoor in ``s-Hertogenbosch te monitoren.

Maatregelen
Tijdens de werkzaamheden wordt het afvangen van vuil en bladeren gegarandeerd. Om te zorgen dat het water goed blijft doorstromen wordt een extra pompinstallatie geplaatst.