Waterschap Aa en Maas

gang

Regulier onderhoud waterlopen in volle gang

Tot eind november vindt onderhoud plaats aan de waterlopen van waterschap Aa en Maas. Het betreft het regulier maaien van de waterlopen. Dit werk zal worden uitgevoerd door diverse aannemers. In het najaar en de winterperiode is het ook tijd voor de zogenaamde bagger-en herprofileringswerken. Volop werk aan de winkel dus!

Het waterschap laat zijn waterlopen maaien om te voorkomen dat deze dichtgroeien. Zo blijft het water stromen en voorkomen we wateroverlast. Het waterschap heeft het onderhoud waar mogelijk gestandaardiseerd. Het kan dus zijn dat het onderhoud hier en daar wat anders wordt uitgevoerd dan voorheen. Wilt u meer weten over het maaibeleid, raadpleeg dan ons Beheerplan Watergangen. U vindt het beheerplan op
www.aaenmaas.nl.

Na afloop van het maaiseizoen, als agrariërs hun oogst weer binnen hebben gehaald, werkt het waterschap hard aan het opknappen van de waterlopen. We hebben het dan over werkzaamheden zoals baggeren en herprofileren. Dit gebeurt over het algemeen in het najaar en de winterperiode.

Noodzaak baggeren
Het uitbaggeren van de sloten is noodzakelijk omdat de baggerlaag op de slootbodem per jaar zo'n 1 à 2 cm aangroeit. Hierdoor kan het water minder goed doorstromen waardoor problemen bij de aan- en afvoer van water kunnen ontstaan. Daarnaast vormen de plantenresten in het baggerslib een bron van voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Hierdoor kan bijvoorbeeld blauwalg bij warm weer explosief groeien. Naast voedingsstoffen worden ook eventuele verontreinigingen vanuit de omgeving, bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, opgenomen in de baggerlaag. Dit kan op termijn risico's voor de volksgezondheid opleveren.

mechanisch baggeren me tkraan

Herpofileren
Herprofileren wil zeggen dat de waterloop op profiel gebracht wordt. Het is vooral nodig bij stromende wateren waarbij erosie het profiel langzaam aantast. Zonder `oeververdediging' kalven de oevers al snel af. Dit leidt dan tot profielverkleining en gevaarlijke situaties voor het uitvoeren van het maaionderhoud. Immers, de grond kan dan verzakken. Per jaar wordt bekeken welke watergangen in het werkgebied van waterschap Aa en maas opnieuw in profiel gebracht moeten worden.

Gedoogplicht
Om het onderhoud uit te kunnen voeren, moeten de aannemers in een deel van het gebied rijden over particuliere gronden. Eigenaren en pachters van deze gronden zijn verplicht deze onderhoudswerkzaamheden te gedogen. Dit staat in artikel 5.23 van de Waterwet. Ook zijn eigenaren van percelen die grenzen aan de waterlopen verplicht om het maaisel te ontvangen.

Schade
De aannemers zullen het werk zo zorgvuldig mogelijk uitvoeren. Mocht daarbij toch schade ontstaan dan dient u contact op te nemen met één van de districtskantoren van waterschap Aa en Maas.

Flora en Fauna
Bij de maaiwerkzaamheden wordt rekening gehouden met de Flora- en Faunawet. Landelijk hebben de waterschappen hiervoor een gedragscode opgezet. De gedragscode kunt u vinden op www.aaenmaas.nl.

Contact
Heeft u vragen over de onderhoudswerkzaamheden? Neem dan contact op met het dichtstbijzijnde districtskantoor van het waterschap. District Hertogswetering: tel. 0412-487350, email secr_Hertogswetering@aaenmaas.nl
District Beneden Aa: tel. 0413-229059, email secr_BenedenAa@aaenmaas.nl District Boven Aa: tel. 0493-323020, email secr_BovenAa@aaenmaas.nl District Raam: tel. 0485-396300, email secr_Raam@aaenmaas.nl