Openbaar Ministerie

'Het zesde zintuig'

12 oktober 2010

Het programma 'Het zesde zintuig' benadert politie en OM geregeld met de vraag of men wil meewerken aan het programma. Het programma vraagt aandacht voor onopgeloste zaken met een grote maatschappelijke impact. Het programma lijkt daarmee op opsporingsberichtgeving van de zijde van de overheid, maar het valt daar niet onder. Bij een opsporingsberichtgevingsprogramma is er een contract tussen het OM en het betreffende programma, en dat geldt niet voor 'Het zesde zintuig'. Bij de keuze van de onderwerpen die tijdens de uitzending van 'Het zesde zintuig' aan de orde komen vindt dan ook vooraf geen afstemming plaats tussen de programmamakers en politie of OM en er is dus geen sprake van een samenwerkingsverband.

Omdat aandacht voor een zaak bruikbare opsporingsinformatie kan opleveren, kan het voorkomen dat als de politie of het OM door het programma wordt benaderd om mee te werken aan een bepaalde zaak, de politie in de uitzending hiervoor aandacht vraagt. Daarbij moet het wel heel duidelijk zijn dat dit gedeelte van het programma 'herkenbaar als apart deel van het programma' gepresenteerd wordt. Zo kan de politie aan het begin of eind van het programma kort aangeven waarom een zaak belangrijk is. Ook kan de politie melden dat burgers kunnen tippen via de landelijke lijn. Politie en OM werken overigens niet samen met de paragnosten uit het programma.

Het OM is overigens uiterst terughoudend met de inzet van paragnosten bij de opsporing door de politie. Het College van procureurs-generaal moet dan ook de inzet van paragnosten goedkeuren.