Gemeente Venray



12 oktober 2010

Enthousiaste reacties op lezing van Centrum voor Jeugd en Gezin

Inzicht in het puberbrein

Waarom zijn pubers soms zo onvoorspelbaar, ongeïnteresseerd en komen ze moeilijk hun bed uit? Dat vroegen ruim 130 ouders en (mede)opvoeders zich ook af. Zij kregen woensdag 6 oktober antwoord van Yvonne van Sark, schrijfster van het boek `Puberbrein binnenstebuiten.' "Pubers hebben niet alleen een onrijp brein, ze moeten ook nog eens leren omgaan met een totaal anders functionerend brein. Dat is niet gemakkelijk voor henzelf, maar ook niet voor hun omgeving", aldus Van Sark.

De bijeenkomst over het puberbrein werd door het Centrum voor Jeugd en Gezin Horst aan de Maas-Venray (CJG) georganiseerd ter gelegenheid van de start van het CJG op 17 september. De vele tips en adviezen die Van Sark aan de ouders gaf tijdens haar lezing, zijn een voorbeeld van waar het CJG voor staat, namelijk hét centrale punt voor vragen over opvoeden en opgroeien.

Gedrag van jongeren

Pubers zijn soms onvoorspelbaar. Dat komt doordat het vreselijk druk is onder die krullenbol of paardenstaart. Tussen hun 10e en 25e maken de hersenen een belangrijke ontwikkeling door. "Met name het voorste deel van de hersenschors is bij pubers nog niet helemaal ontwikkeld. Juist daarom hebben zij in deze levensfase, misschien wel harder dan ooit, kaders en structuur nodig", aldus Van Sark.

Prijsvraag

Aan de start van het CJG was tevens een prijsvraag gekoppeld. Onder de bezoekers van de website van het CJG www.mijncjg.nl werden tien boeken `Puberbrein binnenstebuiten' verloot. Jongeren maakten kans op 20 euro beltegoed. De Venrayse winnaars ontvingen hun prijs tijdens de bijeenkomst op 6 oktober. Wethouder Twan Jansen reikte de prijzen uit. "Ruim 350 ouders en jongeren hebben meegedaan aan de prijsvraag. Dat is een mooi resultaat. Voor het succes van het CJG is het belangrijk dat iedereen het CJG weet te vinden. Via de website, e-mail of het telefonisch spreekuur. We hebben met deze actie een mooie start gemaakt. De consulenten van het CJG zijn dagelijks druk met het beantwoorden van vele vragen van ouders en jongeren."

Informatiemarkt

Tijdens de bijeenkomst puberbrein, die plaatsvond in het Raayland College in Venray, maakten de bezoekers tevens kennis met het aanbod van verschillende (hulp)verlenende instellingen op het gebied van pubers, zoals MEE Noord en Midden Limburg, GGD Limburg Noord, GGZ Noord en Midden Limburg, Synthese en Kleur Kinder- & Jeugdzorg. Met deze instellingen werkt het CJG nauw samen om ouders, (mede)opvoeders en jongeren deskundige tips en adviezen te kunnen geven als zij vragen hebben over opvoeden en opgroeien.

Wie dit allemaal heeft gemist, kan op dinsdag 2 november terecht op het Dendon College in Horst. Het CJG organiseert dan een tweede bijeenkomst over het puberbrein. Deze avond is Huub Nelis, de tweede schrijver van het boek `Puberbrein binnenstebuiten', aan het woord. Aanmelden kan tot 29 oktober via www.mijncjg.nl.

Op de foto: Ouders bezoeken de informatiemarkt van het Centrum voor Jeugd en Gezin tijdens de bijeenkomst Puberbrein in het Raayland College. (Foto: ©Peter Maas)

informatiemarkt CJG 6 okt 2010