Rechtbank Alkmaar


Twee jongens bestraft voor in brand steken reddingsboot

Alkmaar, 12 oktober 2010 - Twee jongens zijn door de kinderrechter en de politierechter van rechtbank Alkmaar bestraft voor opzettelijke brandstichting. Een boot van de Medemblikse reddingsbrigade ging op 1 augustus dit jaar in vlammen op. Direct werden er vijf verdachten aangehouden. Twee verdachten bleken niets met de brandstichting te maken te hebben. De drie andere verdachten, in de leeftijd van 17 en 18 jaar, moesten vandaag voor de rechter verschijnen. De kinderrechter sprak één jeugdige verdachte vrij wegens gebrek aan bewijs. Deze jongen was weliswaar aanwezig bij de brandstichting maar heeft verder geen aandeel daarin gehad. De twee andere verdachten kregen wel een straf opgelegd.

Vast is komen te staan dat die beide jongens, nadat ze flink gedronken hadden, samen de brand hebben veroorzaakt. Hoewel het niet de bedoeling was dat de boot in brand zou vliegen, hadden de jongens beter moeten weten toen ze een met een aansteker het touw waarmee de boot aangemeerd was, aanstaken. De Medemblikse reddingsbrigade is ernstig gedupeerd geraakt en verloor een boot waarmee levens gered kunnen worden. De jongens toonden ook veel spijt, maar kregen van de rechter toch een straf voor dit misdrijf opgelegd.

De minderjarige dader kreeg van de kinderrechter een leerstraf van vijftien uur. De andere, meerderjarige dader kreeg van de politierechter een werkstraf van 28 uur geheel voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar. Bovendien moet hij verplicht een cursus volgen bij Reclassering om beter inzicht te krijgen wat de gevolgen zijn van het gebruik van alcohol.

De officier eiste een werkstraf van tachtig uur voor de meerderjarige dader waarvan 28 uur voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar en de verplichting om dezelfde cursus te volgen bij reclassering en ook een meldingsplicht bij deze instelling gedurende één jaar. Omdat de dader geen strafblad heeft, erg is geschrokken en er ook weinig tot geen kans is op herhaling, legde de politierechter een lagere straf op dan geëist..

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 12 oktober 2010 Naar boven