Gemeente Tiel


Niet-roken wordt beloond in Tiel

De fase 2 leerlingen van de praktijkafdeling van het Lingecollege hebben in april 2010 een niet-rokenafspraak ondertekend. Van de 29 leerlingen hebben 23 het gehaald; zij hebben van april tot eind oktober 2010 niet gerookt. Deze leerlingen ontvangen van de gemeente een bioscoopbon. Wethouder Driessen overhandigt de bonnen op vrijdag 15 oktober a.s.

De meeste rokers beginnen tussen de 12 en 16 jaar oud. Hoe jonger ze starten, hoe vaker ze blijven roken. Deze gegevens zijn de aanleiding voor de klassikale niet-rokenwedstrijd.

Actie Tegengif

De niet-rokenafspraak is gebaseerd op de landelijke methode Actie Tegengif. Onderzoek heeft aangetoond dat het percentage leerlingen dat begint met roken in de klassen die deelnemen aan Actie Tegengif bijna driemaal zo laag is als in klassen die niet deelnemen. Inmiddels wordt Actie Tegengif al meer dan 11 jaar in 18 Europese landen gehouden.

Gaat uw kind naar de brugklas? Praat nu over roken!

Kinderen die naar de brugklas gaan zullen sneller in aanraking komen met sigaretten. De niet-rokenafspraak die de leerlingen hebben gemaakt sluit goed aan bij de campagne die Stivoro samen met het Trimbos voerde van 13 september tot 10 oktober. Deze campagne was gericht op ouders van kinderen van 10 tot 16 jaar. Doel is om ouders aan te sporen het gesprek aan te gaan met hun kind over roken en zo te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Nieuwe afspraak

Vanaf half oktober 2010 maken de huidige fase 1 leerlingen een niet-rokenafspraak die loopt tot eind mei 2011.