Vlaamse Overheid

asfaltering wegdek

E40 tussen Bertem en Heverlee: asfaltering wegdek

Vlaamse overheid

dinsdag 12 oktober 2010

Op zondagavond (10 oktober) om 21:00 uur start het Agentschap Wegen en Verkeer met asfalteringswerkzaamheden op de E40 tussen het op- en afrittencomplex van Bertem en het knooppunt van de E40 en de E314 in Heverlee. Het stuk autosnelweg van ongeveer twee kilometer lang ligt net voorbij de zone waar AWV net grote werkzaamheden uitgevoerd heeft (van Bertem tot Sterrebeek). Het asfalt tussen Bertem en Heverlee heeft zwaar te lijden gehad onder de vorige winter en wordt vervangen. Deze ingreep is de laatste in een reeks van herstellingsacties die AWV de afgelopen zomer uitvoerde in Vlaams-Brabant. De aannemer zal enkel 's avonds na de spitsuren en 's nachts werken, opdat het verkeer zo weinig mogelijk hinder ondervindt.

Bijlagen

* plan E40: tracé van de werkzaamheden
* overzichtsplan uitgevoerde herstellingen

Planning
De aannemer zal een week lang in de rijrichting van Luik werken en dan nog een week in de richting van Brussel.

Volgens de huidige planning zullen de werkzaamheden in de rijrichting van Luik duren tot zaterdagochtend (16 oktober) rond 6:00 uur. De aannemer zal daarop beginnen met de werkzaamheden in de rijrichting van Brussel: die zullen duren tot de zaterdagochtend erop (23 oktober), eveneens rond 6:00 uur.

De aannemer zal telkens vanaf 21:00 uur een rijstrook afsluiten. Tussen 23:00 en 4:00 uur zal hij een tweede rijstrook afsluiten. Elke ochtend zullen vanaf 6:00 uur opnieuw alle rijstroken opengesteld worden.

Hinder richting Luik: oprit Bertem afgesloten Volgens de huidige planning zal in de rijrichting van Luik de rechterrijstrook woensdag-, donderdag- en vrijdagnacht geasfalteerd worden. De oprit in Bertem zal daarbij afgesloten worden. Verderop richting Luik zal die nachten ook de lus van de E40 naar de E314 (richting Lummen) afgesloten worden, telkens van 1:00 uur tot 4:00 uur. Het verkeer in de richting van Leuven of Limburg zal dan moeten omrijden tot in Haasrode, waar het rechtsomkeer zal kunnen maken via de afrit en de oprit.

Hinder richting Brussel
In de rijrichting van Brussel zal er maar een rijstrook tegelijk afgesloten worden waar er maar twee beschikbaar zijn. Terwijl de aannemer het stuk tussen de lus naar de E314 en de aansluiting van de E314 en de E40 asfalteert, wordt de E40 in de rijrichting van Brussel helemaal afgesloten. Dat zal tijdens twee nachten gebeuren, telkens van 23:00 uur tot 4:00 uur. Het verkeer in de richting van Brussel zal moeten omrijden via de af- en oprit UZ Gasthuisberg (nr. 16). AWV zal hierover een bericht verspreiden zodra de precieze timing definitief is.

Doordat de aannemer eerst het bestaande asfalt zal verwijderen en dan pas zal asfalteren, zullen weggebruikers in de beide rijrichtingen tijdelijk over de onderlaag moeten rijden. Daartoe zal dan tijdelijk een snelheidsbeperking van 70 km/u ingesteld worden.

Herstellingen winterschade in Vlaams-Brabant Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft deze zomer in Vlaams-Brabant het wegdek hersteld van de gewestwegen die het zwaarst onder het vorstweer van de afgelopen winter hebben geleden. Op elke locatie heeft een aannemer op een drietal dagen tijd de asfalt onderlaag en de toplaag van het wegdek vervangen. De aannemer heeft op bepaalde locaties 's nachts gewerkt, zodat het verkeer zo weinig mogelijk gehinderd werd.
* de E314 in Wilsele en Bekkevoort
* de ring om Brussel (R0) in Dilbeek
* de Sint-Annalaan (N202) in Grimbergen en Vilvoorde
* de Vaartdijk (N260) in Vilvoorde
* de Brusselsesteenweg (N4) in Overijse
* de Tiensesteenweg (N223) in Binkom,
* de Terhulpensesteenweg (N253) in Maleizen,
* de Langestraat (N272) in Gooik,
* de Liersesteenweg (N10) in Begijnendijk,
* de Ninoofsesteenweg (N28) in Halle,
* de Brusselsesteenweg (N282) in Lennik,
* de Breemstraat en de Stationsstraat (N269) in Herne

De totale kostprijs van alle herstellingen voor de provincie Vlaams-Brabant bedraagt ongeveer 2,2 miljoen euro (incl. btw).