Gemeente Kampen

jaarwisseling

College geadviseerd over klacht wijkvereniging Hagenbroek over de jaarwisseling

12-10-2010
Het college van burgemeester en wethouders van Kampen heeft een besluit genomen op de klacht tegen de gemeente Kampen die de wijkvereniging Hagenbroek in mei indiende over de gang van zaken rondom de jaarwisseling 2009 / 2010 en voorgaande jaren.

Hiervoor heeft het college, op initiatief van burgemeester Koelewijn, een advies gevraagd van de heer mr. H.A. Lassche, die benoemd werd tot klachtpersoon.
De klacht van de wijkvereniging Hagenbroek richt zich op diverse aspecten rondom de gang van zaken voorafgaand aan en tijdens de jaarwisseling van 2009 / 2010 en voorgaande jaren.

In mei 2010 diende de wijkvereniging een klacht in bij de Nationale Ombudsman, die de klacht ter afhandeling doorzond naar het college van burgemeester en wethouders van Kampen.

Het college besloot, op initiatief van burgemeester Koelewijn, om de klachtadviesprocedure toe te passen zoals die geregeld is in de Algemene wet bestuursrecht. De heer mr. H.A. Lassche werd benoemd tot klachtpersoon en er werd een hoorzitting gehouden. Onder meer naar aanleiding hiervan bracht de heer Lassche een advies uit. Het college besloot om conform zijn advies te besluiten.

Twee aspecten die betrekking hebben op de informatieverstrekking zijn gegrond verklaard. De overige aspecten, die betrekking hebben op de inhoudelijke besluitvorming rondom de jaarwisseling en het handelen van de burgemeester, zijn ongegrond verklaard. De burgemeester moet vrij kunnen handelen om te kunnen handhaven op de openbare orde en veiligheid. Hiervoor legt hij ook verantwoording af aan de gemeenteraad.

De argumenten voor deze besluiten staan verder uitgewerkt in het advies van de klachtpersoon, de heer Lassche. Met de besluiten over de informatieverstrekking en/of miscommunicatie erkent de burgemeester de constateringen.

Burgemeester Koelewijn: "Ik vind het belangrijk dat de communicatie met de wijkvereniging over de komende jaarwisseling verbeterd wordt en we gaan daarom in overleg met de wijkvereniging ter voorbereiding op de komende jaarwisseling. Verder moet er binnen de organisatie meer nadruk gelegd worden op de verslaglegging en de gemaakte afspraken rondom de communicatie moeten zorgvuldig bewaakt worden."

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |