Gemeente Kampen

Gemeente moet rijverbod landbouwverkeer Stadsbrug terugdraaien

12-10-2010
De gemeente Kampen neemt het advies van de Bezwaarschriftencommissie over om het inrijverbod voor langzaam (landbouw)verkeer, dat was ingesteld op de Stadsbrug en IJsselkade, terug te draaien. Tegen het oorspronkelijke besluit werden zeven bezwaren ingediend, die de gemeente Kampen in eerste instantie als ongegrond verklaarde. Enkele bezwaarmakers hebben beroep ingesteld bij de rechtbank. De rechter deelde de mening van de bezwaarmakers en oordeelde dat de gemeente onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de route via de Molenbrug een beter alternatief is.

De gemeente heeft nader onderzoek gedaan en heeft de Bezwaarschriftencommissie gevraagd haar wederom te adviseren om een nieuw besluit op bezwaar te kunnen nemen. De commissie heeft geadviseerd om het besluit te herroepen. De commissie is van oordeel dat de gemeente onvoldoende heeft gemotiveerd waarom het besluit is genomen. De gemeente gaat niet in beroep bij de rechtbank.

Het besluit van 27 maart 2007 om langzaam gemotoriseerd verkeer te weren van de Stadsbrug, is onderdeel van het beleid om de IJsselkade zoveel mogelijk autoluw te maken. Landbouwverkeer moest daardoor omrijden via de Zwolseweg en de (parallelweg van de) Molenbrug. Dit levert een langere reistijd op, maar is in de ogen van de gemeente niet onveiliger dan de route via de Stadsbrug.

In het bezwaar dat is ingediend, staat dat juist de route via de Molenbrug en de Europa-allee onveilig is, vanwege de vele `contactmomenten' tussen landbouwvoertuigen en fietsers. Volgens de bezwaarschriftencommissie had de gemeente Kampen direct na het instellen van het rijverbod de alternatieve route zodanig moeten aanpassen, dat het voor alle partijen veiliger zou worden. Omdat hieraan niet is voldaan, heeft de commissie de gemeente opgedragen om haar besluit te herroepen.

Bezwaarschriftencommissie
Verkeerswethouder Pieter Treep is niet gelukkig met de uitspraak van de rechter: "De bezwaarschriftencommissie adviseert ons om de bezwaren die zijn ingediend gegrond te verklaren. Dat nemen we over, maar we blijven wel zoeken naar mogelijkheden om minder verkeer over de IJsselkade te laten rijden. Boven alles moet de verkeersveiligheid staan. We zullen het beleid om landbouwverkeer te weren van de Stadsbrug en de IJsselkade opnieuw gaan formuleren en hopen dat volgend jaar tot uitvoering te brengen."

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |