Universiteit Leiden

Geslaagde eerste Roze Netwerkborrel Universiteit Leiden

Na een maand hard werken bleef er voor de organisatie van de Roze Netwerkborrel Universiteit Leiden nog maar één vraag over en dat was hoeveel mensen er zouden komen. Durven ze eigenlijk wel? Het antwoord is âjaâ!

130 gasten

Er waren ongeveer 130 studenten en medewerkers naar de Faculty Club gekomen, inclusief buitenlandse studenten en hetero-sympathisanten die de LHBT* gemeenschap een warm hart toedragen. Onder de sympathisanten waren ook enkele bestuurders van zowel de universiteit als de studenten-en studieverenigingen.

Na de openingsspeech door Diana van Ringelenstein van PinQ () viel de beurt aan Laurens Buijs, de voorzitter van de UvA Pride**. Hij legde de link tussen de staat van de homo-emancipatie en het toenemende conservatisme in Nederland. Hij zei ook dat niet de ander, maar wijzelf de homo-emancipatie in gevaar brengen.

Nederlandse zenuwen

âIn deze tijden van globalisering, migratie en verschuivende internationale machtsverhoudingen lukt het de Nederlanders maar niet om de zenuwen in bedwang te houden. Geleid door angst graven de van oudsher nooit zo nationalistische Nederlanders opeens krampachtig in hun verleden.â Politici weten hier goed op in te spelen, door de nadruk op homotolerantie te leggen, âal was het maar om het verschil met de âachterlijke moslimsâ zo nog wat scherper neer te zetten.â

Doe maar normaal...

Naast de vrijzinnigheid wordt toch vooral het motto âdoe maar normaal, dan doe je al gek genoegâ benadrukt. In Nederland heerst volgens onderzoek een grote homotolerantie. Het probleem ligt echter bij de uitingsvormen van homoseksualiteit. Extravagante of vrouwelijke homojongens, mannelijke lesbiennes; waarom gedragen zij zich niet normaal? Net zoals moslims mogen homoâs ook niet teveel anders zijn en moeten vooral assimileren. âDit denken komt in alle lagen van de Nederlandse samenleving terug, en zeker ook op de universiteit.â

UvA Pride verzet zich

De UvA Pride verzet zich tegen deze vorm van homotolerantie en gelooft dat âmensen in een academische omgeving alleen tot topprestaties kunnen komen als zij de vrijheid voelen om volledig zichzelf te kunnen zijn. Als er geen verstikkende normen bestaan die hun intellectuele bloei in de weg staanâ en âdit kan alleen bereikt worden als seksuele diversiteit en de waardering daarvan zoveel mogelijk zichtbaar zijn.â

Steun van de rector

Dat de rector magnificus Paul van der Heijden de borrel steunt, doet Buijs goed. Ook PinQ benadrukte de medewerking van het college, âwant dat laat zien dat zij haar diversiteitsbeleid verder doortrekt dan alleen culturele diversiteit â namelijk ook seksuele diversiteit â en zij draagt hiermee als internationaal georiënteerde universiteit bij aan de algemene acceptatie van homoseksualiteit, niet alleen in de Nederlandse samenleving, maar in de hele wereld.â

Na een korte speech van Julie van Schravendijk, een van de medeorganisatoren namens het COC Leiden () , kwam Kees Waaldijk, promovendi-decaan bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan het woord.

âCherish diversityâ

Ook Waaldijk benadrukte hoe openheid, vrijheid, zichtbaarheid en tolerantie bijdraagt aan de organisatie performance: âorganisations recruit and sell better when they are seen to cherish diversity both in policy and in practice. Universities are no exception to that ruleâ. Ook zouden toekomstige (buitenlandse) studenten moeten zien dat ze voor een homovriendelijke omgeving ook in Leiden terecht kunnen. Voor veel buitenlandse studenten is het normaal dat hun âeigenâ universiteit of faculteit een âLGBT societyâ heeft.

Hetero-vriendelijke LHBT-organisatie

Volgens Waaldijk kan dit op twee manieren worden verwezenlijkt, namelijk door een hetero-vriendelijke LHBT-organisatie binnen de Universiteit Leiden of door bijvoorbeeld elke maand een andere organisatie binnen de Universiteit Leiden een activiteit laten organiseren, of dit nu een borrel, lezing of congres is.

Van de ongeveer 130 mensen heeft een groot aantal aangegeven om actief mee te denken en te organiseren voor âeenâ volgende keer. Deze mensen zullen binnenkort een uitnodiging krijgen van COC Leiden en PinQ voor een brainstormsessie.


* Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen en transgenders.

** De UvA Pride is de LHBT-organisatie van de Universiteit van Amsterdam. Naast de maandelijkse borrel (waar zoân 150-250 studenten en medewerkers op af komen) organiseert zij lezingen, zetten zij seksuele diversiteit op de agenda o.a. tijdens de jaarlijkse introductieweek, maakt zij afspraken met het bestuur van de UvA om de seksuele diversiteit in de communicatie te vergroten en houdt zij zich op dit moment bezig met het overtuigen van het CvB om een transman een nieuw diploma te verstrekken; deze studeerde af toen hij nog een vrouw (12 oktober 2010/Pinq)