Provincie Utrecht

Ander nieuws uit de GS vergadering van 12 oktober 2010

Veel belangstelling voor crisisfonds woningbouw

Sinds 2009 kent de provincie Utrecht een crisisfonds voor de woningbouw. Door middel van rentekortingen en garantstellingen kunnen ondanks de crisis woningbouwprojecten toch uitgevoerd worden. De voortgang van de productie van woningen blijft essentieel. De provincie Utrecht kent nog altijd een hoge druk op de woningmarkt. Naar verwachting zal begin 2011 het fonds, ook wel knelpuntenpot genoemd, leeg zijn. Het afgelopen half jaar hebben 7 woningbouwprojecten door een financiële bijdrage of een garantstelling net dat laatste zetje gekregen om te kunnen starten met bouwen. Als alle projecten gehonoreerd worden dan gaat het om een resultaat van minimaal 1.000 woningen die (mede) met deze regeling met de bouw kunnen starten. Het fonds is een onderdeel van de provinciale versnellingsagenda ter bevordering van de regionale economie. Deze agenda is opgesteld als antwoord op de gevolgen van de economische crisis voor de provincie Utrecht. Omdat het budget voor rentekortingen naar verwachting begin 2011 zal zijn uitgeput en de woningmarkt weer aan het aantrekken is, wordt de regeling per 1 juli 2011 beëindigd. Tot die datum kunnen er nog garantstellingen worden verleend.

Voor persinformatie: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 22 / 06 21 12 45 54

Statenvragen GroenLinks over Asfaltcentrale Utrecht

Gedeputeerde Staten hebben de Statenvragen van GroenLinks over het voornemen tot verlening van een nieuwe milieuvergunning voor Asfaltcentrale Utrecht beantwoord. Daarin wordt onder andere gemeld dat het verboden is voor bestuursorganen om bevoegdheden, zoals verlenen van vergunningen, te gebruiken voor een ander doel dan waarvoor ze gegeven zijn. Het is daarmee niet mogelijk wensen voor binnenstedelijk bouwen te betrekken bij de vergunningsverleningsprocedure van de ACU.

Voor persinformatie: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 22 / 06 21 12 45 54

Vragen SP fractie relatie verondiepen en bloei blauwalgen beantwoord

De vragen die de SP fractie op 23 september 2010 heeft gesteld met betrekking tot de relatie tussen het verondiepen van plassen en het risico op de bloei van blauwalgen, zijn door Gedeputeerde Staten beantwoord. In de beantwoording wordt ingegaan op hoe de provincie Utrecht tegen deze problematiek aankijkt.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07 / 06 18 30 04 72

Lobbycase 'EU-fondsen voor de veiligheid van bedrijventerreinen'

Op 20 juli 2010 hebben de vier voorzitters van de Statenwerkgroepen Europa een verzoek bij Gedeputeerde Staten van Utrecht ingediend om de lobbycase 'EU-fondsen voor de veiligheid van bedrijventerreinen' uit te werken. Een dergelijke lobby lijkt een weinig kansvolle onderneming. Bedrijventerreinen worden in Brussel als ' local business' beschouwd. Op het gebied van veiligheid richt de EU zich alleen op grensoverschrijdende criminaliteit. Het is beter om in te zetten op de ontwikkeling van de bedrijvenparken van de toekomst: science parks en incubatorcentra. Dit wordt momenteel al gedaan met Europese fondsen in het kader van het EFRO-programma Kansen voor West. De Statenleden van de P4 worden opgeroepen de colleges te steunen in hun poging om de EFRO-gelden ook na 2013 voor de provincies te behouden. In het Bestuurlijk Overleg P4 Europa op 20 september 2010 is besloten de Utrechts lobbycase samen met de Zuid-Hollandse lobbycase (stad/land) via een gezamenlijke brief te beantwoorden. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met deze lijn.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07 / 06 18 30 04 72

Heeft u een algemene vraag, neem dan contact op via: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11