Gemeente De Bilt


12-10-2010

Burgemeester en wethouders hebben de Programmabegroting 2011 naar de gemeenteraad gestuurd.

In de programmabegroting staat beschreven welke keuzes het college de raad voorstelt over het toewijzen van middelen aan de diverse programma's en de daarmee samenhangende projecten en beleidsvelden. Behandeling door de gemeenteraad vindt plaats op 4 november aanstaande. Met de vaststelling van de begroting bepaalt de raad hoe de middelen definitief zullen worden verdeeld. De raad autoriseert per programma bedragen die het college mag inzetten voor de uitvoering van het geformuleerde beleid. Daarmee is de programmabegroting kaderstellend voor het beleid in 2011 en de jaren daarna.

De Programmabegroting 2011 van de gemeente De Bilt laat zien dat de mondiale recessie die vorig jaar in alle hevigheid is losgebarsten, ook effect heeft in onze gemeente. De komende jaren is er minder financiële ruimte. In lijn met het coalitieakkoord heeft het college in de voorgestelde Programmabegroting rekening gehouden met een korting op het gemeentefonds van EUR 3 miljoen in de periode 2012 tot en met 2015. Dat is ongeveer 10% van de algemene uitkering. Met de bezuinigingen waartoe in de voorjaarsnota al is besloten, kan het college voor 2011 een sluitende begroting presenteren. Voor de jaren 2012 en verder zullen, zoals het zich nu laat aanzien, verdere bezuinigingen noodzakelijk zijn. Overigens is op dit moment nog geen rekening gehouden met bijstellingen die voortvloeien uit het concept regeerakkoord van het te vormen kabinet Rutte.

Bezuinigingen noodzakelijk

Het college doet in deze Programmabegroting een aantal voorstellen op basis van het coalitieakkoord "Energiek De Bilt" en het collegeprogramma "Zichtbaar werken aan vertrouwen", op welke wijze de bezuinigingstaakstelling zou kunnen worden gerealiseerd. Op 4 november zal de raad bij de behandeling van deze Programmabegroting hierover een besluit nemen.

Beeldbepalende projecten gehandhaafd

Burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat hun belangen op goede wijze door hun gemeentebestuur worden behartigd. Dit veronderstelt een presterende overheid,
die laat zien wat ze doet, effectief, doelmatig en zonder verspilling van overheidsgeld. Het college kiest ervoor om, ondanks de financieel- economische problemen, de beeldbepalende projecten die reeds in de vorige bestuursperiode zijn geëntameerd, voortvarend en daadkrachtig ter hand te nemen. Met deze aanpak wil het college tevens een bijdrage leveren aan het economisch herstel.

De beeldbepalende projecten zijn:

* Het Centrumplan Bilthoven, inclusief de ondertunneling van het spoor Soestdijkseweg;

* Het bedrijvenpark Larenstein;

* De doorontwikkeling van RIVM/NVI-terrein tot sciencepark Bilthoven;
* Het project Melkweg (Cultureel en Educatief Centrum);
* Het revitaliseren van de Dorpsstraat in De Bilt;
* De herontwikkeling voormalig gemeentehuis Maartensdijk;
* Her Project La Plata / Buys Ballot te De Bilt;
* De renovatie van het bedrijventerrein Industrieweg Maartensdijk.

Optimaliseren dienstverlening

Door uitvoering te geven aan het bedrijfsplan dat het college begin 2010 heeft vastgesteld, wordt de dienstverlening aan burgers verder gestroomlijnd. Met het zoveel mogelijk concentreren van onze dienstverlening in een Klantcontactcentrum (KCC) wordt een belangrijke stap gezet in de richting van het Nationaal Uitvoeringsprogramma, waarbij de gemeente het portaal is voor alle dienstverlening van de overheid. Deze ontwikkeling maakt het tevens mogelijk de efficiency van de ambtelijke organisatie verder te vergroten en noodzakelijke besparingen op de overhead te realiseren.

Financieel perspectief

In deze meerjarenbegroting heeft het college de korting volgens het coalitieakkoord verwerkt. Vanaf 2012 is een korting op de algemene uitkering geraamd van EUR 750.000 oplopend tot EUR 2.250.000 in 2014. Naast een korting op de algemene uitkering uit het gemeentefonds, heeft de gemeente De Bilt een nadelig herverdeeleffect in de Wmo-uitkering van EUR 925.000. Deze korting zal in twee jaar worden doorgevoerd. In 2011 ontvangt onze gemeente nog een compensatie van 50%. Naast deze korting gaat het rijk in totaal EUR 200 miljoen op het budget voor huishoudelijke verzorging korten. Dat is ruim 15%. Daarbij verwacht het rijk "dat gemeenten doelmatigheidswinst kunnen halen van EUR 50 miljoen door bijvoorbeeld meer voorzieningen algemeen en collectief aan te bieden in plaats van individueel." Voor De Bilt betekent dit een extra korting van ca. EUR 350.000.

In de junicirculaire 2010 is de hoogte van de algemene uitkering uit het gemeentefonds bepaald op een bedrag van EUR 32.672.421. Dit is ruim EUR 200.000 lager dan het geraamde bedrag in de Voorjaarsnota 2010.

Al met al is duidelijk dat de financiële ruimte de komende jaren naar verwachting zal krimpen. Met de
bezuinigingen waartoe al in de voorjaarsnota is besloten, is voor 2011 de begroting sluitend. Met name vanaf 2014 moeten nog lastige keuzes worden gemaakt. (Zoals vermeld, is in de Programmabegroting 2011 nog geen rekening gehouden met het concept regeerakkoord van het te vormen kabinet Rutte.)

Uitgangspunten bezuinigingen

De afgelopen maanden heeft het college een aantal bezuinigingsmogelijkheden geïnventariseerd. In de Programmabegroting 2011 doet het college voorstellen welke bezuinigingen kunnen worden doorgevoerd. Het totaal aan bezuinigingen beloopt een bedrag van circa EUR 1,9 miljoen.
Bij de afweging heeft het college drie sporen gevolgd:


1. bezuinigingen die een beleidsombuiging vragen;
2. inkomstenverhogende maatregelen en

3. besparingen door verhoging van de efficiency.

Daarbij vormt het coalitieakkoord voor het college belangrijke kaders:
* zoveel mogelijk de sociaal zwakkeren beschermen;
* belastingverhoging is pas het uiterste middel;
* efficiencyverhoging van de gemeentelijke organisatie;
* geen inhuur derden tenzij;

* bij verstrekking diensten bredere toepassing van kostendekkendheid;
* uitstellen van wat wenselijk maar uitstelbaar is;
* onderzoek is nodig naar de mogelijkheden van besparing op uitgaven aan gemeenschappelijke organen en instellingen die elkaar in taak en/of doel overlappen; opgelegde bezuinigingen worden zo veel mogelijk doorvertaald.

In de vorige paragraaf is de financiële problematiek rond de uitvoering van de WMO toegelicht. De komende drie jaren kan deze korting worden opgevangen door de reserve WMO. Met de aanvullende korting was echter nog niet gerekend. Dit alles betekent dat de gemeente De Bilt het WMO beleid moet heroverwegen.

Er is nog tijd

Het grootste deel van de bezuinigingen moet begin 2014 worden gerealiseerd. Er is dus nog voldoende tijd voor een goede voorbereiding. Op dit moment kan worden volstaan met het vaststellen van taakstellende bezuinigingen. Voor de uitwerking en eventuele nadere keuzes zal het college de komende tijd nadere voorstellen doen aan de raad.

Toelichting bezuinigingsvoorstellen per categorie

De bezuinigingsvoorstellen van het college worden hieronder kort toegelicht.


1. Bezuinigingen die een beleidsombuiging vragen Het college stelt een aantal beleidsombuigingen voor, waaronder een ander toetsingskader voor principeverzoeken, besparing op onderhoud van wegen en groen, een korting van ongeveer 5% op het welzijnsprogramma en een herijking van het peuterspeelzaalwerk.


2. Inkomstenverhogingen
Naast voorstellen op te beperken op bepaalde uitgaven, doet het college ook voorstellen om meer inkomsten te genereren voor de Gemeente. Onder meer stelt het college de invoer van gemeentelijke toeristenbelasting, reclame of precarioheffing op het gebruik van gemeentelijke grond en het aanpassen van de legestarieven van een aantal producten en diensten, zoals uittreksels uit het bevolkingsregister, rijbewijzen en huwelijken.


3. Besparingen door verhoging van de efficiency Naast beperking van de uitgaven en verhoging van de inkomsten, kijkt het college ook naar besparingen die mogelijk zijn in de gemeentelijke organisatie. Begin 2010 is een bedrijfsplan voor de gemeentelijke organisatie gepresenteerd, dat moet gaan leiden tot efficiënter werken en minder management. Door uitvoering te geven aan dit Bedrijfsplan kan het aantal organisatieonderdelen worden teruggebracht en daarmee ook het aantal managers.
Daarnaast worden de komende jaren regionale uitvoeringsdiensten voor milieu- en bouwtoezicht gerealiseerd. Het college verwacht dat dit ook kan leiden tot besparing op personeelsinzet.

Tot zo ver de toelichting op de Programmabegroting 2011.

Informatie

Voor eventuele vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met Patricia kok, unithoofd communicatie gemeente De Bilt, tel. (030) 228 94 30.

Bilthoven 12 oktober 2010